В кои държави еднополовите бракове са разрешени (карта)

OFFNews 15 ноември 2017 в 08:57 21742 1

Тази карта на АФП показва държавите, в които еднополовите бракове или фактическото съжителство между хора от един и същ пол са узаконени.

Държавите, в които еднополовите бракове са законни, са оцветени в зелено, а тези, в които е законно съжителството между хомосексуални, са в оранжево. 

Прави впечатление, че най-либералното законодателство по темата е в държавите от Северна Америка. Там и трите големи държави - Канада, САЩ и Мексико са узаконили еднополовите бракове. Същото важи и за доста от страните от Южна Америка, както и в държавите от Западна и Северна Европа. 

В голяма част от страните в Централна Европа е узаконено фактическото съжителство, но на Балканите определено има съпротива дори и срещу подобно решение. От 12 държави на полуострова само три са узаконили хомосексуалното съжителство, но не и браковете. Това са Гърция, Хърватия и Словения.

Хомосексуалните бракове обаче са същинско табу на два континента. В Африка те са законни само в Република Южна Африка, а в огромната Азия само малък Тайван ги признава.

Съвсем скоро обаче картата ще позеленее още. Австралия гласува на референдум с огромно мнозинство в полза на еднополовите бракове. Досега на континента бе разрешено само фактическото съжителство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

15.11 2017 в 14:18

Като се обичат младите, да се земат - и дечица да си родят (тия които могат де).

Ние тук още караме със Семеен кодекс в голямата си част писан при Тато и малко преди него. Имаме да оправяме куп законодателни тесли за традиционните разнополови двойки и техните деца.

Геювите ше чЕкат.