Тръмп е притискал висш чиновник в Джорджия ''да му намери гласове''

OFFNews 04 януари 2021 в 10:35 3922 0

Снимка архив

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е притискал щатския секретар на Джорджия Брад Рафенспергер "да му намери достатъчно гласове", за да преобърне изборния резултат, съобщава "Ню Йорк таймс". Президентът иска това от Рафенспергер по време на едночасов телефонен разговор, запис от който беше разпространен от американското издание.

По време на разговора Тръмп заявява, че щатския секретар ще поеме "голям риск", ако не действа срещу "изборната измама". Той допълва още: "Просто искам да намерим 11 780 гласа, защото спечелихме щата. Това трябва да стане много бързо."

По време на разговора Рафенспергер опровергава твърденията на Тръмп. „Данните, които имате, са погрешни“, заявява щатският секретар в отговор на твърденията на Тръмп за изборни измами.

Правни експерти твърдят, че "самият запис със сигурност е достатъчен за започването на разследване, както и вероятна причина за повдигането на обвинение." Освен това в Джорджия има закон, в който забранява "едно лице да иска от друго, да му заповядва или по друг начин да се опитва да накара друго лице да участва в измама с избори". 

Байдън спечели с малка преднина в Джорджия, което беше и причината Тръмп да оспорва резултата в щата. Той твърдеше, че са извършени изборни измами, поради което бюлетините там бяха броени два пъти. Доказателства за твърденията на Тръмп няма.

Разпространеният аудиозапис предизвика остри реакции в САЩ. Камала Харис заяви, че опитите на Тръмп да обърне резултата в щата са "безсрамна и безочлива злоупотреба с власт", предава БТА.

На този фон стана ясно, че встъпването в длъжност на Джо Байдън ще се проведе на 20 януари в ограничен формат заради пандемията. Парадът ще бъде отменен, а по телевизиите ще бъде излъчвана негова виртуална версия. Това съобщиха вчера от Сената и Камарата на представителите на Конгреса на САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови