След разговор с Путин индонезийският президент останал със силно впечатление, че той няма да идва на срещата на Г-20

OFFNews 08 ноември 2022 в 08:41 6130 1

президент
Президентът на Индонезия.

Руският президент Владимир Путин може да пропусне срещата на върха на лидерите от Г-20 следващата седмица, съобщи пред медиите индонезийският президент Джоко Видодо, който е домакинът на срещата на големите световни икономики, съобщава Financial Times.

Изданието цитира Видодо да казва, че разговор с Путин миналата седмица оставил у него "силното впечатление", че руският лидер няма да присъства на срещата в Бали, която се очаква да бъде доминирана от напрежението, предизвикано от нахлуването на Русия в Украйна.

Путин ще участва, "ако ситуацията е възможна" - казва Видодо, цитиран от "Ройтерс", и добавя, че вместо присъствено Путин може да се включи онлайн.

Индонезийското външно министерство и президентският дворец засега са отказали да коментират тази информация.

Като домакин на срещата на Г-20 Индонезия устоя на натиска от страна на западните страни и Украйна да оттегли поканата за участие на Русия в срещата на лидерите и да я изгони от групата, като заяви, че не разполага с властта да направи това без консенсус между всички членове.

Видодо подчерта в интервю за вестник "Файненшъл таймс", че Русия остава добре дошла на срещата на върха, за която той се опасява, че ще бъде засенчена от "много тревожното" нарастване на напрежението в международен план.

"Срещата на Г-20 няма за цел да бъде политически форум. Тя е предназначена да бъде за икономика и развитие", каза той, цитиран от БТА.

Индонезия покани и украинския президент Володимир Зеленски, който заяви, че няма да участва, ако Путин присъства. Очаква се да присъстват и няколко други световни лидери, включително президентът на САЩ Джо Байдън и китайският президент Си Дзинпин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови