Сандърс и Рубио спечелиха първичните избори в Мейн и Пуерто Рико

OFFNews 07 март 2016 в 12:00 2820 0

Бърни Сандърс и Марко Рубио са победителите на провелите се днес първични избори в Мейн и Пуерто Рико.

Сандърс, който е кандидатът за номинация на демократите, печели убедително в Мейн, където при 91% преброени гласове, взема 64%, спрямо 36% за бившата Първа дама Хилъри Клинтън. Победата ще му донесе 15 делегати.

В Пуерто Рико Марко Рубио постигна най-убедителната си победа в борбата при републиканците до този момент, като получи 73% от гласовете на местните избиратели, които му донесоха 23-ма делегати.

Въпреки днешния успех, нещата за Сандърс и Рубио не изглеждат обнадеждаващи в дългосрочен план.

При републиканците сенаторът на Флорида до този момент разполага със 151 делегати от необходими 1237 за спечелването на партийната номинация. Той изостава значително от Тед Круз (300 делегати) и основния фаворит Доналд Тръмп (384 делегати). Дали Рубио има реален шанс за номинацията ще се разбере на 15 март, когато са първичните избори родния му щат Флорида, от които може да спечели 99 делегати, с чиято помощ да се приближи до конкурентите си. Освен Флорида тогава гласа си ще дадат и избирателите в щатите Илинойс, Северна Каролина и Охайо.

От своя страна Бърни Сандърс нанесе няколко ключови удара по амбициите на Хилъри Клинтън, стремяща се да се превърне в първата жена президент на САЩ, но изоставането му става все по-осезаемо. Към момента той разполага с 499 делегати от необходимите 2383 за спечелване на номинация от Демократическата партия. Същевременно Клинтън вече си осигури 1130 делегати и уверено гледа към утрешния ден, когато двамата претенденти ще се борят за гласовете в щатите Мичиган и Мисисипи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!