Тръмп изостава в президентската надпревара, Сандърс е най-харесван

OFFNews 01 март 2016 в 17:40 6064 18

Доналд Тръмп ще загуби потенциална битка за президентския пост, независимо срещу кой кандидат на демократите се изправи, ако спечели вътрешно партийните избори на републиканците, показва проучване на CNN.

Резултатите сочат, че Бърни Сандърс и Хилъри Клинтън имат много по-добри позиции сред избирателите от основния фаворит на републиканците Доналд Тръмп.

Според най-вероятния към момента сценарий, според който на 8 ноември един срещу друг ще излязат Клинтън и Тръмп, бившата Първа дама ще спечели 52% от гласовете спрямо 44% за милиардера.

Прогнозата поставя по съвсем различен начин нещата за Клинтън, ако се изправи срещу някой от другите кандидати на републиканците, които имат реален шанс да спечелят номинацията - Марко Рубио и Тед Круз. Срещу Рубио Хилъри Клинтън би спечелила 47% от гласовете на избирателите при 50% в негова полза, а срещу сенатора на Тексас съотношението е 48% на 49% в негова полза.

Бърни Сандърс, от друга страна, който изостава осезаемо в надпреварата за номинация на демократите, има по-стабилна подкрепа и според изследването би спечелил битката срещу който и да е кандидат от републиканците. При сблъсък с Круз би взел 57% срещу 47% за сенатора на Тексас, 55% срещу Тръмп и 53%, ако съперникът му е Марко Рубио. Сандърс има повече подкрепа от Клинтън при всеки сблъсък с републиканците от мъже, млади и независими гласоподаватели.

Надпреварата за президентския пост в САЩ достига своя пик, като около 78% от гласоподавателите, включващи равен дял сред демократите, републиканците и независимите, считат, че нацията е по-разединена по важните въпроси от когато и да било в историята.

Изследователите, провели проучването, са помолили гласоподавателите да посочат един от основните претенденти за поста, на когото вярват най-много за седем от основните сфери на управление. Тръмп е най-предпочитан по въпросите, свързани с икономиката, тероризма и имиграцията, докато Клинтън е възприемана като президента, който ще се справи най-добре със здравеопазването, междуетническите отношения и външната политика на страната. По последния въпрос, свързан с контрола над оръжията в Америка, двамата си поделят първата позиция.

Бърни Сандърс е кандидатът с най-позитивен имидж сред избирателите, одобряван е от 60% от гласподавателите, а Доналд Тръмп получава едва 38% одобрение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews