Признаха Дерек Шовин за виновен за смъртта на Джордж Флойд

OFFNews 21 април 2021 в 08:13 4105 1

Бившият полицай от Минеаполис Дерек Шовин беше признат за виновен по всички обвинения за причиняването на смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд на 25 май 2020 г., която предизвика вълна от протести срещу расовата несправедливост в цял свят, съобщи Ройтерс. 

Дванайсет съдебни заседатели признаха 45-годишния Шовин за виновен в убийство втора степен, убийство трета степен и неволно причиняване на смърт при ареста на 46-годишния Флойд.

Според практиката в Минесота Шовин може да бъде осъден на 12,5 години затвор. Прокурорите обаче могат да поискат присъда до 40 години лишаване от свобода, ако съдията реши, че има утежняващи вината обстоятелства, уточнява БТА. Шовин не се призна за виновен и по трите точки на обвинението.  

При ареста в Минеаполис Шовин натиска в продължение на 9 минути с коляно врата на Флойд, който е проснат по корем и със закопчани с белезници ръце зад гърба. Неговата агония, заснета на видео от минувачи, шокира света и предизвика масови протести срещу расизма и полицейското насилие, станали част от движението "Животът на чернокожите има значение". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови