Президентът на Аржентина и десетки държавници се прередили за ваксина

Министерството на здравеопазването публикува списък с имената на 70 души, които неправомерно са получили ваксина срещу COVID-19

OFFNews Последна промяна на 23 февруари 2021 в 07:52 990 0

Министерството на здравеопазването на Аржентина публикува списък с имената на 70 души, които неправомерно са получили ваксина срещу COVID-19, предаде Франс прес.

Сред тях са президентът Алберто Фернандес, министърът на икономиката Мартин Гусман, аржентинският посланик в Бразилия, бившият президент Едуардо Дуалде, съпругата му и техните деца. Ваксини са получили и чиновници, които не са сред приоритетните групи за ваксиниране.

Заетите в сферата на здравеопазването бяха първите ваксинирани, а тепърва започна имунизирането на най-възрастните хора в Аржентина. Скандалът с "ВИП ваксините" избухна в петък, когато журналист заяви по радиото, че е бил ваксиниран, без да му е дошъл редът, благодарение на приятелството си със здравния министър Хинес Гонсалес Гарсия. Неговото признание предизвика гневни реакции в социалните мрежи, а Гарсия подаде оставка.

В четиридесет и четири милионната страна са регистрирани 2 милиона заразени и 51 000 смъртни случая. До момента Аржентина е получила 1,22 милиона дози от руската ваксина "Спутник V" и 580 000 дози от "Ковишилд", произведена от Индийския серумен институт по технологията на "Астра Зенека".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови