Порошенко призова да затворим пристанищата за руски кораби и за арбитраж заради Газпром

"Тази война ще доведе само до едно - краят на режима на Путин"

OFFNews 26 май 2022 в 09:32 3354 3

Петро Порошенко

Снимка FB/ Петро Порошенко

Петият президент на Украйна Петро Порошенко

България да затвори пристанищата си и да поиска обезщетения от "Газпром" за спрения руски газ - за това призова петият украински президент Петро Порошенско в интервю за бТВ.

Президентът апелира България да подкрепи Украйна за получаването на статут на кандидат за членство в ЕС на предстоящата среща на Съвета на ЕС, както и да подкрепим решението за приемане на план за присъединяването на Украйна на срещата на НАТО в Мадрид през юни.

Той настоя и за затваряне на българските пристанища за руски кораби. По думите му "всеки един долар, платен на руската държава, ще бъде вложен директно в бомби, в ракети, в унищожението на Украйна."

Относно обезщетенията от "Газпром" той смята, че България трябва да заведе дело в арбитражния съд.

"Когато бях избран за президент, Украйна беше болезнено зависима от руски петрол, руски газ и руско електричество. Горд съм, че само за една година на президентския пост постигнах енергийна независимост. Ние просто спряхме да купуваме и това беше много труден тест за Украйна. Отидохме обаче по-далеч. По моя заповед заведохме дело в арбитражния съд в Стокхолм, заведохме иск срещу "Газпром" и руската страна и го спечелихме и руският "Газпром" плати на Украйна 4 млрд. долара. Призовавам Ви, последвайте нашия пример."

Порошенко заяви, че Украйна ще спечели войната, а с това ще се сложи и краят на режима на Путин.

"Украинците и украинската армия изненадаха света. Помните какво каза публично Путин - че само за три дни ще мине през "Крешчатик" - главният булевард на Киев. Това не се случи нито за три, нито за 33, нито за три месеца. Нищо не се случи. Тази война, тази агресия ще доведе само до едно - краят на режима на Путин."

За постигането на тази цел той призова за три типа оръжия:

"Първият тип оръжия, това са оръжията за защита, които могат да увеличат ефективността на украинската армия. Вторият тип оръжия - ембарго и санкции, а третият тип - това е депутинизацията на Русия, Европа и света."

Порошенко определи отказа от руски петрол като "тест за цяла Европа и за независимостта й от политиката на Путин". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

2

редовно четящ

26.05 2022 в 10:08

Сякаш не знае колко кремълски лакеи има в управлението ни!

1215

1

Lyubo

26.05 2022 в 09:43

Той Пороха да не дава акъл, ами да си гледа там делото за измяна в Украйна и шоколадовия бизнес, докато не са му го грабнали.
Нали видяхме какви ги е вършил, както с въглищата от ЛНР и ДНР, така и с приватизацията на тръбопровод за нафта от Русия.
 
X

Да помогнем на украинските деца!