Паметник на 'бабушка' със знамето на СССР се появи и в Мариупол

OFFNews 05 май 2022 в 12:05 4485 1

Снимка Риа Новости

Първият заместник-ръководител на президентската администрация на Русия Сергей Кириенко пристигна в Мариупол, където откри паметник на украинската баба ("бабушка"), държаща знамето на СССР. Заедно с него пристигна и Андрей Турчак, секретар на Генералния съвет на партия "Единна Русия".

Вчера министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу за пореден път заяви, че Мариупол е под контрола на руската армия. 

A украинското разузнаване, цитирано от Би Би Си, съобщи, че Кириенко е пристигнал в Мариупол, за да организира парад за 9 май ("Денят на победата" - бел.ред). 

"Бабушка" се превърна в символ на "подкрепа за Русия" в руската пропаганда заради "смелостта", която проявила бабата, като застанала пред украинските военни със знамето на СССР и думите й, че „те потискат руския език“. По-рано в социалните мрежи беше публикуван клип от украинските военни, на което баба със съветско знаме ги среща. В него възрастната жена казва, че ги очаква с нетърпение и "се моли за Путин и за целия народ" (от видеото се вижда, че бабата е объркала украинските военни с руските - бел.ред.). 

снимка: стопкадър

Единият от военните дал на жената хранителни продукти, след което взел знамето и го стъпкал на земята. Жената отговорила, че не иска храната, защо украинецът стъпкал „знамето, за което загинали родителите й“. Украинските военни пък отговарят, че той е стъпил на знамето, „защото те (руснаците - бел.ред.) дойдоха в къщата ми“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови