Оправдаха мъж, излежал 48 години за убийство, което не е извършил

OFFNews 21 декември 2023 в 13:30 1919 1

Глин Симънс

Снимка NEWS9

Глин Симънс

Съдия от Оклахома оправда мъж, прекарал 48 години в затвора за убийство, което не е извършил. Това е най-дългата известна неправомерна присъда в САЩ, предаде Би Би Си. 

70-годишният Глин Симънс е освободен през юли, след като окръжен съд установи, че важни доказателства по делото му не са предадени на адвокатите му.

В понеделник окръжен прокурор заяви, че няма достатъчно доказателства, които да оправдаят нов процес.

Със заповед от вторник съдия Ейми Палумбо обяви Симънс за невинен.

"Този ​​съд установява чрез ясни и убедителни доказателства, че престъплението, за което Симънс е осъден и лишен от свобода... не е извършено от него", каза окръжният съдия Палумбо.

Той допълни, че това е урок по издръжливост и упоритост.

Симънс излежа 48 години, един месец и 18 дни затвор за убийството на Каролин Сю Роджърс през 1974 г. по време на обир на магазин за алкохол в предградие на Оклахома Сити.

Тогава мъжът е на 22 години. Той и още един мъж - Дон Робъртс, са обвинени и осъдени на смърт през 1975 г. По-късно наказанията са намалени на доживотен затвор.

Още тогава Симънс твърди, че е невинен, като казва, че е бил в родния си щат Луизиана по време на убийството.

Той и Робъртс са осъдени и заради показанията на тийнейджърка, който е бил прострелян в тила. Момичето посочва няколко други мъже по време на разследването, но по-късно сама опровергава показанията си.

Робъртс е освободен условно през 2008 г. Неправомерно осъдените хора, които излежават присъда в Оклахома, имат право на обезщетение до 175 000 долара. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки