Лондонската полиция е пропита от расизъм, хомофобия и женомразство, сочи доклад

OFFNews 21 март 2023 в 16:53 1815 0

полицаи

Снимка Архив

Лондонската полиция изглежда подозрително в очите на обществото.

В лондонските полицейски участъци цари атмосфера на расизъм, хомофобия и женомразство, а основните жертви са жени и деца, се казва в доклад на британска правителствена комисия. В него се изброяват и някои от възмутителните практики, на които полицаите са подлагали колегите си.

Разследването на ситуацията в Скотланд Ярд в столицата е извършено от комисия, ръководена от баронеса Луиз Кейси. Тя беше създадена малко след трагичната история на Сара Еверард, която през 2021 г. беше отвлечена, изнасилена и убита от полицая Уейн Къзънс. Комисията работи в продължение на една година.

Баронеса Кейси е член на британската Камара на лордовете и от години работи в сферата на социалното подпомагане

Началникът на лондонската полиция сър Марк Роули се извини на жителите на града за многото установени нарушения.

"Това е ужасяващо. Четейки този доклад, изпитвате редица емоции, като разочарованието и срамът се смесват с гнева", каза той, цитиран от Би Би Си.

Няколко примера за скандални случаи, изброени в доклада на баронеса Кейси

На един полицейски служител - сикх по религиозни убеждения - е отрязана брадата, защото един от колегите му е сметнал, че това ще бъде смешно. Чалмата на друг полицейски служител сикх била поставена в кутия за обувки.

Полицай мюсюлманин намерил парче шунка в обувките си. Той бил ужасен от случилото се, но решил да не казва на никого, защото се страхувал от лоши последствия.

Колегите открито се подигравали на чернокож полицай, който не криел своята гей ориентация. Те скрили вещите и полицейската му униформа.

Всеки пети ЛГБТ полицай се е сблъсквал с хомофобско отношение.

На новобранците се е налагало да преминават през унизителни "церемонии по посвещаване". В някои случаи по време на тези изпитания по-опитните полицаи уринирали върху новобранците под душовете. Понякога, според един полицейски служител, новобранците са били принуждавани да се тъпчат с големи количества храна, например жените са били карани да ядат чийзкейк, докато не повърнат.

Жените полицаи са били дискриминирани. Това включвало хвърляне на торбички с урина в колите им.

Случаят с убийството и изнасилването на Еверард не е единственият. По време на писането на доклада полицаят Дейвид Карик вече е в затвора. Съдът го е признал за виновен за серия от изнасилвания, сексуални посегателства и изтезания.

Списъкът на многобройните полицейски нарушения и злоупотреби с власт е над 350 страници. Докладът описва лондонската полиция като организация, която е дълбоко пропита от расизъм, сексизъм и хомофобия - включително към собствените си служители. Според баронеса Кейси самата представа за нормална полицейска работа - че полицаите трябва да работят почтено и да носят пълна отговорност за действията си - е разрушена сред обществото.

Проблемът е особено остър за представителите на етническите малцинства. Според доклада те са "прекалено надзиравани и недостатъчно защитени".

Авторите на доклада твърдят, че това положение е царяло в продължение на десетилетия, тъй като ръководството на лондонската полиция системно не се е справяло със случаите на сплашване и дискриминация сред служителите си.

Запитана дали полицаи като Казънс и Карик все още могат да бъдат наети на работа в лондонската полиция баронеса Кейси отговаря, че не може да гарантира обратното.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки