Кошмарът на спецслужбите: удар по "мека цел" като летището в Истанбул

Кристияна Атанасова 29 юни 2016 в 14:25 6861 8

Терористичната атака на летището в Истанбул е пример за този тип кошмарен сценарий, от който експертите се страхуват най-много. А именно терористи, които се сливат с тълпата на публични места и се самоубиват.

Способността да се защитават „меките цели“ - места, на които проникването и извършването на смъртоносни опустошения от терористи е сравнително безпрепятствено - остава трудно постижима.

„Меките цели“ включват летища, транспортни средства, училища, болници, търговски центрове и ресторанти и други места с по-ниска степен на охрана, където има много хора.

В САЩ служителите на сигурността и експертите отдавна изказват опасенията си за рисковете пред тези изключително уязвими места.

Пред NBC News Джон Пристол, бивш ръководител на службата по сигурността в транспорта, коментира, че ако има терорист, който е готов да даде живота си в подобни "меки цели", то тогава е почти невъзможно атентатът да бъде предотвратен.

След атаката в Брюксел охраната на множество летища в САЩ и Европа беше засилена. Министерството на вътрешните работи на САЩ е увеличило броя на полицаите, поведенческите специалисти и кучетата, обучени да откриват бомби. Също така са засилени и случайните проверки на документи.

Според експерти, много от местата на летищата, извън зоните за сигурност, като моловете, са уязвими.

След атаката в Брюксел, бившият заместник директор на службата по сигурността в транспорта Джон Халински заяви пред NBC News, че действията на повечето терористи са предприети на места, на които преди това нападателите са преценили, че няма видимо полицейско присъствие, което да ги спре - следователно това място е уязвимо.

Според експертите, хората също трябва да са много наблюдателни, когато се намират на места, смятани за „меки цели“.

Това означава, че трябва да внимават за лица, които се опитват да съберат информация за охраната, кога са смените на охранителите и т.н.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13924

7

ScrewIslam

29.06 2016 в 19:53

„много от местата на летищата, извън зоните за сигурност, като моловете, са уязвими.“

4) А другите места дали са безопасни, а? Помощ от приятел за Кристияна: Докато има джамии и коран, никъде и никой не е в безопасност.

13924

6

ScrewIslam

29.06 2016 в 19:50

„поведенческите специалисти и кучетата, обучени да откриват бомби“

3) Специалистите се фокусират върху бомбите. Те са като лекар, който лекува симптомите, но не и болестта. Това прави западната медицина. Западът се бори с бомбите, но не лекува първопричината. Първопричината, заболяването се казва Ислям. Прочети корана, уважаема Кристияна.

13924

5

ScrewIslam

29.06 2016 в 19:49

„коментира, че ако има терорист, който е готов да даде живота си в подобни "меки цели", то тогава е почти невъзможно атентатът да бъде предотвратен“

2) Колко са джихадистите, които НЕ са готови да дадат живота си за Аллах? Влез в thereligionofpeace.com – има брояч на ислямски изчадия, които са доказано готови. Тази статистика на готовите е достатъчен индикатор. Неготовите не са важни.

13924

4

ScrewIslam

29.06 2016 в 19:47


Хайде сега Кристияна (авторката) след това махленско мъдруване между бабите на пейката пред блока, което си ни представила за статия, да отговориш на следните въпроси:

“…експертите се страхуват най-много… терористи, които се сливат с тълпата… и се самоубиват“

1) Значи ли, че службите най-малко се притесняват от взрив в атомна електроцентрала? Ми кво толкова да ги мислим атомните централи…А?

21668

3

Руслан

29.06 2016 в 16:27

Кошмарът на меките китки е меката цел.