Конгресмени в САЩ се отказаха доброволно от заплатите си

Зорница Яхия 28 февруари 2014 в 12:38 2198 3

Сградата Капитолий -  Седалище на американската федерална власт

Американски конгресмени спазиха обещанието си да не приемат заплатите си за периода, в който в края на миналата година бяха блокирани плащанията от държавния бюджет на САЩ.

На 1-ви октомври миналата година американският конгрес преустанови разплащанията след като законодателите не успяха да постигнат компромис по отношение на федералния бюджет. Това доведе до принудителен неплатен отпуск на 800 000 държавни служители, както и временното затваряне на музеи и паркове и др. 

На шестнадесетия ден от преустановяването на плащанията опасявай се от политическия ефект от кризата 237 законодатели обещаха да не приемат заплатите си в периода, докато бюджетът е блокиран. Вестник "Вашингтон пост" е проследил дали те са спазили обещанието си. Оказва се, че почти 150 от 237 политици, обещали да сторят това, са се отказали от заплатите си или са ги дарили на благотворителни организации. Броят на отказалите се от заплата нараства заради натиска от медиите. 

Трябва да се отбележи, че всеки от тези политици е милионер и едва ли усеща една заплата по-малко в портмонето си.В конгреса общо има 500 законодатели, от които над 50% не са поели ангажимент да се разделят с възнагражденията си. 

От спестените конгресменски заплати са събрани $500 000 за благотворителност, а $87 400 са върнати обратно в хазната. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!