Ключови избори за сената на САЩ се провеждат в Джорджия

OFFNews 05 януари 2021 в 07:29 1576 0

Ключови избори за две места в Сената на американския Конгрес се провеждат днес в щата Джорджия, съобщи АФП.

Предварителното гласуване започна още в средата на декември. Вотът ще определи какъв ще е балансът на силите в Сената.

В последните часове на предизборната кампания в Джорджия се включват и американският президент Доналд Тръмп и избраният за президент на САЩ Джо Байдън, информира БТА. Байдън участва в проява в Атланта, столицата на Джорджия, а Доналд Тръмп участва в Далтън в последния си голям митинг, преди да напусне Белия дом на 20 януари.

Жителите на Джорджия определят днес кои ще бъдат новите двама сенатори от този щат. Двама републиканци - Кели Лофлър и Дейвид Пердю, заемали досега места в горната камара на американския Конгрес, ще се съревновават с двама демократи - Рафаел Уорнок и Джон Ософ. Ако Лофлър и Пердю успеят да съхранят местата си в Сената, Републиканската партия ще разполага с мнозинство от 52 места в горната камара на Конгреса, която е общо със сто места. Това ще позволи на републиканците да блокират голяма част от законодателните инициативи на Байдън след встъпването му в длъжност като президент. 

Ако Уорнок и Ософ спечелят частичните избори, това ще означава, че както републиканците, така и демократите ще разполагат с по 50 места в Сената. В този случай бъдещата вицепрезидентка Камала Харис ще има правото на решаващ глас в Сената и така везните там ще се наклонят на страната на демократите. При това положение ще бъде по-лесно за Байдън да прокарва инициативите си, тъй като демократите контролират и Камарата на представителите (долната камара на Конгреса). 

Допитванията до последно показваха, че битката в щата е оспорвана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови