Избори в Хърватия изправят премиер срещу президент

OFFNews 17 април 2024 в 07:00 692 1

Хърватия

Снимка Pixabay

Парламентарни избори се провеждат в Хърватия днес. Вотът ще изправи един срещу друг премиера Андрей Пленкович и президента Зоран Миланович.

Веднага след като насрочи изборите, държавният глава Зоран Миланович обяви неочаквано, че той ще бъде кандидатът за премиер на най-голямата опозиционна Социалдемократическа партия. Конституционният съд постанови, че кандидатурата му е несъвместима с президентския пост и ако иска да участва в кампанията, трябва да подаде оставка. Той обаче не се съобрази с това решение, припомня БТА. 

Влизането на 57-годишния Миланович в изборната надпревара даде предизборен тласък на социалдемократите и намали шансовете на настоящия премиер - 54-годишния Пленкович, за трети мандат. 

Хърватският президент е против оказването на помощ на Украйна във войната с Русия и не подкрепя присъединяването на Киев към НАТО.

Според резултати от допитване на Ипсос, обявени в неделя от хърватската Нова ТВ, ХДО би спечелила 60 места в 151-местния парламент, а социалдемократите - 41. Това означава, че нито една от двете основни партии няма да успеят самостоятелно да съставят правителство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки