Словесна война между САЩ и Европа преди срещата на върха на Г-7

OFFNews 08 юни 2018 в 14:49 3123 0

Снимка EPA

Част от традиционните протести преди срещите на върха на Г-7

Лидерите на Г-7 се събират в Канада на среща на върха, която може да се окаже най-конфликтната от години.

В навечерието на започващата днес среща лидерите на Франция и Канада влязоха в задочен словесен сблъсък с Доналд Тръмп по ключовия въпрос в дневния ред - търговските тарифи.

Американският президент, който се очаква да се присъедини последен и да си тръгне пръв, наложи мита за вноса от ЕС на стомана и алуминий (25% за стомана и 10% за алуминий), които предизвикаха острата реакция на търговските партньори. Тонът на разговорите може да се изостри и по темите "Иран" и "климатични промени".

При отпътуването си за Канада Тръмп още веднъж заяви, че действията му са били правилни и обвини Канада и Франция, че облагат американския внос с високи търговски тарифи и създават други пречки пред търговията. Британският премиер Тереза Мей отговори, че Европейският съюз ще отговори на действията на Вашингтон.

В туит френският президент Еманюел Макрон пък написа, че ако Тръмп иска да остане изолиран, шестте други нации ще подпишат тяхно собствено споразумение. Тези шест държави представляват ценности, представляват икономическия пазар, който носи тежестта на историята и който сега е истинската международна сила, подчерта френският президент.

Домакинът Трюдо напоследък също изглежда по-конфликтно настроен, особено заради блокирането на преговорите по Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА). Той определи аргументите на Тръмп, че митата са с цел опасзане на националната сигурност, като смехотворни.

"Моля, кажете на министър-председателя Трюдо и на президента Макрон, че те налагат на САЩ огромни тарифи и създават нефинансови бариери. Търговският излишък на ЕС със САЩ е 151 милиарда долара, а Канада държи фермерите ни отвън. Нямам търпение да ги видя утре", изля гнева си Тръмп също в Туитър.

"Министър-председателят Трюдо е толкова възмутен, поставяйки под въпрос отношенията, които САЩ и Канада са имали толкова много години и, и други неща..., но не повдига въпроса, че те облагат млечните ни продукти с до 300%, удряйки нашите фермери, убивайки нашето земеделие", пише в друго съобщение Тръмп.

Годишната среща на групата на седемте най-големи икономики, която включва Канада, САЩ, Великобритания, Франция, Италия, Япония и Германия, започва в канадското градче Ла Малбе. Възможно е лидерите на най-развитите страни да не успеят да подпишат финална декларация заради разногласията с Вашингтон.

Снощи около 500 антиглобалисти участваха в шествие в канадския град Квебек срещу срещата на страните от Г-7.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !