Дронове атакуваха руски заводи в Татарстан. Поне 13 са ранени

Предполага се, че там се произвеждат безпилотници от типа "Шахед"

OFFNews 02 април 2024 в 09:42 3338 3

Татарстан

Снимка Телеграм канал на База

Атаката по завод ТАНЕКО в Нижнекамск.

Дронове са атакували предприятия в Елабуга и Нижнекамск в Югозападна Русия. По последни данни ранените са най-малко 13. Сериозни щети няма, а технологичния процес не е нарушен, съобщават руските държавни медии с позоваване на пресслужбата на ръководителя на Татарстан.

Това е първото украинско нападение над Татарстан, отбелязват медиите.

Двама души са пострадали заради удара на безпилотния самолет по общежитието, твърди администрацията на специалната икономическа зона "Алабуга", която се намира в район Елабуга.

Във видеоклиповете, публикувани от каналите на Телеграм, се вижда как дрон от самолетен тип бомбардира промишлен район, след което следва мощна експлозия.

"Няма сериозни щети, технологичният процес на предприятията не е нарушен", се казва в съобщението на пресслужбата на ръководителя на Татарстан.

Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната е атакувало завод за сглобяване на безпилотни самолети от типа "Шахед", посочва РБК-Украйна, като се позовава на свой източник. Той е заявил, че в резултат на удара има значителни разрушения на производствените мощности.

Украинските медии редовно съобщават, че ГРУ стои зад атаките с дронове срещу руски промишлени обекти. Официално Киев не потвърждава, но миналата седмица президентът Володимир Зеленски коментира пред "Уошингтън поуст", че американските власти не гледат с добро око на подобни атаки.

"Ние използвахме нашите безпилотни самолети. Никой не може да ни каже, че не можем", каза Зеленски, като свърза обстрела на руските рафинерии с факта, че Украйна не разполага с противовъздушна отбрана, която да защити енергийната ѝ инфраструктура от руски удари.

През март зачестиха нападенията с дронове срещу руски рафинерии, както и срещу други промишлени обекти. През август м. г. в. "Вашингтон пост" съобщи, че Русия иска да създаде производство на дронове по ирански образец в завода в Елабуга. Същата година, но през февруари, "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на неназовани официални лица от съюзник на САЩ, писа, че Москва и Техеран работят по планове за изграждане на нов завод в Русия, който може да произвежда поне 6000 дрона по ирански дизайн за войната в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1066

3

alcom4

02.04 2024 в 14:55

Да...в ударенията завод за дронове "нама"(?) сериозни щети ,но производството прекъсва поради сериозен ,авариен ремонт.А пък в Нижнекамск, е ударена нефтена рафинерия 17-та поред.....е има и осем петролни склада ударени ,но те не са производствени звена..Дядя Путя е...намръщена ,поради тези попадения на ВСУ.

400

2

демотиватор

02.04 2024 в 11:29

Тези татари у Татарстан не знаят ли к'во направи Рашата на другите татари у Крим, та им въоръжават армията ??!

345

1

Джендо Джедев

02.04 2024 в 09:48

То и по рафинериите нямаше сериозни щети, ама Путкин забрани износа на бензин и почна да внася от Беларус. :D
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки