До дни решават съдбата на българските деца, тормозени от американските си осиновители

OFFNews 26 август 2019 в 11:09 3177 0

До средата на септември трябва да се реши съдбата на двете осиновени в САЩ близначки от България, които бяха изведени от семейството си и са под закрила на Департамента за децата и въпросите на семейството в щата Мисури, съобщи БНР.

Първото заседание на американския съд е насрочено за 6-и септември 2019-а г., а случаят е прецедент за българските институции.

"Беше мръсна, не беше добре облечена, нямаше обувки. Изяде набързо два сандвича с фъстъчено масло и няколко пакета с чипс и продължаваше да иска още храна", разказва шериф Дарин Браули от окръг Шенън в щата Мисури за първата му среща с една от двете близначки.

Открива я съседка на черен път недалеч от къщата на семейство Макгрегър, с мазна коса, белези по ръцете и кървящи крака, жадна и гладна. Момичето и сестра му живеят заедно с 8-те деца на 56-годишния Марк Магрегър и 40-годишната му съпруга Мелиса.

Двете българчета са държани в тъмна стая с часове, позволява им се да ползват възглавници само при добро поведение, ядат предимно сурови зеленчуци, удряни са с кухненски прибори пред биологичните деца. Те трябвало е да искат разрешение да се изкъпят и да се облекат. Подобно отношение към биологичните деца няма.

Заради издевателствата вече са повдигнати две обвинения срещу Марк и Мелиса Макгрегър, които водят до присъда от 5 до 15 години затвор. В момента двойката е пусната под гаранция от 100 хиляди долара. А българските момичета на възраст 14 години с инициали Р. и К. са настанени в дом за деца, лишени от родителска грижа.

"Самите деца имат, назначен попечител от щата Мисури, т.е. - човек, който се грижи пряко за техните права и интереси", обяснява консулът ни в Чикаго Иван Анчев.

Той се е срещнал с тях и казва, че децата са спокойни и се чувстват добре.

"Разговорът беше изцяло на английски език. От самото начало ги попитах как искат да разговаряме - на български или на английски и те предпочетоха английски, така че това свидетелства за нивото на адаптация на децата в местната среда", обяснява Анчев.

Близначките са осиновени през 2012-та година на 7-годишна възраст и имат двойно гражданство.

"Специфичен момент е, че бидейки чужди граждани ние няма как да предявяваме тези искания, които бихме отправили към един човек, който има само българско гражданство. В същото време те запазват своето българско гражданство, така че ние имаме интерес към тези деца", обяснява представителят на България в града на ветровете.

Консулската ни служба в Чикаго следи двете дела по случая - криминалното срещу семейство Макгрегър и гражданското, което касае съдбата на близначките.

Едната възможност е да отидат в приемно семейство, което е лицензирано от щата да приема деца с подобни проблеми. Другият вариант е да останат в този дом за деца, лишени от родителски грижи до навършване на 18 или 21 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво иска да промени Глас Народен в образованието