Ексклузивно Кирил Петков: България експулсира 70 руски дипломати (допълнена)

Чилийците избират президент, милиардерът Пинера фаворит за поста

OFFNews Последна промяна на 19 ноември 2017 в 09:21 2802 0

Снимка Ройтерс

В Чили днес ще са произведат президентски и парламентарни избори.

14,3 милиона гласоподаватели са призовани да изберат наследник на Мишел Бачелет - първата жена президент на страната. Кандидатите са 8, включително 67-годишният милиардер Себастиан Пинера, наричан "чилийския Берлускони". Той е и фаворитът според социолозите. Те очакват Пинера да се върне на поста, който заемаше между 2010 и 2014 г. Допитване от края на октомври му отрежда 34,5%.

Пинера е представител на десницата и ако се върне на власт, това ще стане в момент, в който голяма част от региона също е управлявана от десницата - Аржентина от Маурисио Макри, Бразилия от Мишел Темер, Перу от Педро Пабло Кучински.

"Форбс" оценява състоянието на Пинера на 2,7 милиарда долара. Той сам пилотира хеликоптера си, а в миналото е бил собственик на телевизия и на футболен клуб. През 2010 г. той става първият президент на Чили от дясната част на спектъра след края на диктатурата на Аугусто Пиночет и възстановяването на демокрацията. Критици на Пинейра казват, че той бърка управлението на страната с управление на фирма.

През 2010 г., той идва на власт с обещанието да управлява по различен начин, но бързо осъзнава, че има разлика между това да си начело на фирма и това да си начело на една страна. Неговите гафове му и чести грешки, когато говори за исторически факти, му навличат доста критики и подигравки. Въпреки това той приключва мандата си през 2014 г. с прилична популярност от 50 процента. Тогава той не може да се кандидатира за нов мандат, защото чилийският закон забранява два последователни мандата и за президент отново бе избрана социалистката Мишел Бачелет.

През годините Пинера е бил депутат и сенатор. Мнозина го описват като студен и арогантен човек. Самият той признава в края на президентския си мандат преди четири години, че "изпитва ревност" от харизмата на Бачелет.

Основните опоненти на Пинера в президентската битка са и двамата журналисти.

64-годишният Алехандро Гилиер е познат за чилийците като водещ на основната новинарска емисия. Той е нетипична фигура в политиката и споделя, че обича сиестата, добрата храна и дългите и спокойни разговори. Мнозина го упрекват, че не е демонстрирал достатъчно ентусиазъм по време на предизборната си кампания. Гилиер получи подкрепата на Бачелет, но той се самоопредели като независим и разчиташе на частни средства за кампанията си, набрани из цялата страна.

По ирония на съдбата Беатрис Санчес - жената, която е споделял телевизионния екран през 2013 г. - сега е основният му ляв съперник за президентския пост. Тя е излъчена от голямата радикална коалиция "Широк фронт", съставена от бивши лидери на студентските протести в Чили.

Четиридесет и шест годишната Санчес е известна с прям, но дружелюбен тон по време на интервютата, които взимаше. Тя е открита феминистка, която подкрепя декриминализирането на абортите. В Чили абортите бяха забранени в продължение на 30 години, като съвсем наскоро бе допуснато изключение по медицински причини.

Вторият тур на изборите е насрочен за 17 декември.

Днес избирателите ще трябва също да подновят голяма част от състава на парламента. Те ще изберат 155 депутати в долната Камара на депутатите и ще обновят половината от състава на горната камара - Сената. Допитванията показват, че десницата ще увеличи присъствието си в долната камара, но без да спечели абсолютно мнозинство, предаде Франс прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови