Без Пушкин, но с Гогол: украинското министерство на образованието маха произведения на руски и беларуски автори от учебните програми

OFFNews 16 август 2022 в 21:22 3324 4

учебна програма

Снимка ua.depositphotos.com

В учебната програма ще е без руски и беларуски писатели.

Министерството на образованието и науката на Украйна актуализира учебната програма за изучаване на чуждестранна литература в средните училища. Произведенията на руски и беларуски автори, с изключение на тези от Украйна, са изтеглени, съобщи УНИАН.

Според пресслужбата на министерството тази актуализация е в отговор на предизвикателствата, възникнали поради пълномащабната въоръжена агресия на Руската федерация срещу Украйна.

"Произведенията на руски и беларуски автори бяха премахнати от съдържанието на програмите. За сметка на това са добавени произведения на чуждестранни писатели, съобразени с литературния процес и отчитащи възрастовите особености на учениците", обясняват от МОН.

Отсега нататък в Украйна вместо на руски ще се изучават произведенията на такива писатели като Жан дьо Лафонтен, О. Хенри, Анна Гавалда, У. Старк, Джон Бойн, Е. Шмит, Йозеф Рот, А. Гранах и др.

В програмата са включени и шедьоври на световната лирика (Пиер Ронсар "Преди любовта да дойде на света...", Р. Бърнс "Моята любов...", Й. В. Гьоте "За моите песни...", Х. Хайне "Когато дойде прекрасният май...", Адам Мицкевич "Несигурност").

Същевременно по решение на МОН ще се изучават произведения на писатели, които са писали на руски език, но чийто живот и творчество са били тясно свързани с Украйна. По-специално, Н. Гогол, В. Короленко (по избор на учителя), произведението на М. Булгаков "Кучешко сърце" (произведението се изучава по избор на учениците и учителя).

В списъка на произведенията за допълнително четене (за извънкласните часове по четене) са оставени за избор на учителя произведения на Илф и Петров ("12 стола") и А. Кузнецов ("Бабий Яр").

Беше счетено за целесъобразно да се остави и изучаването на творчеството на кримско-татарския писател Т. Халилов.

На 19 юни парламентът прие закон за изменение на някои закони за въвеждането на ограничения върху вноса и разпространението на публикации, свързани с държавата агресор, Беларус, временно окупираната територия на Украйна (№ 7459), напомня УНИАН.

Въпросният закон забранява производството, вноса и разпространението в Украйна на книги, съдържащи произведения на руски автори. В същото време тази забрана няма да се прилага за книги, публикувани в Украйна преди 1 януари 2023 г.

По-рано народният депутат от "Слуга на народа" и член на парламентарната комисия по образование, наука и иновации Юлия Гришина заяви, че Украйна няма да ограничава публикуването на произведения на руски класици, написани на оригиналния им език.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12035

1

Anton Donchev

16.08 2022 в 21:36

Добро начало, но някои руски автори като Шаламов, Замятин, Войнович и беларуски като Алексиевич все пак е редно да се изучават.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика