Историческо постижение: Алберт Попов завърши на 17-а позиция в гигантския слалом в Пекин

OFFNews 13 февруари 2022 в 11:20 2528 1

Снимка GettyImages

Алберт Попов подобри най-доброто българско класиране в гигантския слалом на олимпийски игри. Той завърши на 17-а позиция в Пекин, а досега постижението в дисциплината бе на Петър Попангелов - 21 място на игрите в Сараево през 1984 г. 

Попов финишира с общо време от двата манша 2:14.94 минути. 

Алберт Попов направи силен първи манш, след като стартира с 53 стартов номер, в много лоши метеорологични условия. В силен снеговалеж и при намалена видимост той успя да даде 27-о време. Във втория манш българинът се възползва от ранния си стартов номер (4), с което спечели 17-ото си място в крайното подреждане. Той даде 7-о време за втория манш - 1:07.34 минути, съобщи БНТ. Преди четири години на Олимпийските игри в Пьонгчанг Алберт Попов завърши 28-и в тази дисциплина. 

Влизането в топ 20 е изключително постижение за България, което нито един наш състезател не е постигал. 

Българският състезател ще участва и в слалома при мъжете, който ще се проведе на 16 февруари. Той ще търси по-добро класиране в тази дисциплина. 

Олимпийски шампион е Марко Одермат от Швейцария, който триумфира с общо време от 2:09.35 минути. Среброто остана за словенеца Жан Кранец, а трети се нареди Матьо Фавр от Франция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!