Европейската купа по спортно катерене гостува в България

OFFNews Последна промяна на 01 август 2017 в 14:46 9551 0

Между 5 и 6 август в България ще се проведе най-важното събитие в областта на спортното катерене - Европейска купа в дисциплината Боулдър. Това е единствената дисциплина, която се практикува в зала, без въже, на изкуствени катерачни стени, височина до 5 м.

У нас ще дойдат повече от 120 младежи между 14 и 19 години от близо 20 страни. Те ще се изправят един срещу друг във високо-технологичната зала на Уолтопия.

Спортното катерене от 2016 г. е олимпийска дисциплина, но само за олимпиадата в Токио 2020. В контекста на Младежките олимпийски игри /МОИ/ в Бразилия през 2018 г. и на ОИ Токио 2020, състезанието в София ще определи до подготовката на кандидатите за квоти за МОИ, и ще подреди в международната класация младежите и девойките, които ще се борят и за мечтаните олимпийски квоти през 2020 г.

През последните години България има определени успехи в детско-юношеското катерене. Благодарение на откритите в различни градове на страната изкуствени катерачни стени, усилията на БФКА и на амбицията на няколко много успешни състезатели в близкото минало, а сега треньори, България застана стои достойно в клуба на страните развиващи катерене, въпреки изключително скромните средства отделяни от Министерството за катерене и алпинизъм изобщо.

Най-големите ни надежди са свързани с името на състезателя на Клуб „Алтиус“ Петър Иванов (17 г., ученик в Първа английска гимназия). Този млад мъж успя през последните 3 години да завоюва за България всички възможни купи и награди в неговата възрастова група в състезанията в дисциплина боулдър, но се представя повече от отлично и в катеренето за трудност и за скорост, и се развива като един комплексен катерач, към който се гледа с огромно уважение.

Петър Иванов е европейски шампион и носител на европейската купа за боулдър 2015 г. в групата на Youth B (14-15 г.) и носител на европейската купа за 2016 г. при юношите Youth A (16-17 г.). През 2017 г. в първите 3 кръга от европейската купа Петър има 4-то, 2-ро и 3то място. Във временното класиране за ЕК Петър Иванов е на трето място в Европа. През 2017 г. Петър постига много добри резултата и в състезанията за трудност - 2-ро място на ЕК в Имст и 7-мо място в Дорнбирн, Австрия.