Златният мост на Правец

OFFNews Последна промяна на 21 декември 2015 в 15:46 16815 12

ДФ

Снимка Webcafe/YouTube

ДФ "Земеделие" плати "прекия път" между RIU Pravets и голф-игрището на бащата на Валентин Златев

www.webcafe.bg

Велоалея над езеро за един милион лева без ДДС. При това - с пари, платени от Програмата за развитие на селските райони и Държавен фонд "Земеделие".

С този забележителен успех може да се поздрави община Правец, която без проблеми е спечелила огромната сума, за да свърже с пряка пешеходна връзка "РИУ Правец" - хотела на бащата Валентин Златев - и неговото голф-игрище.

Приносът на моста за подобряването на правешката инфраструктура е доста съмнителен, но за сметка на това улеснява достъпа на гостите на хотела до игрището с голф-колички или велосипеди.

Проектът за изграждането на моста над езерото всъщност е записан като "Реконструкция на част от второстепенната улична мрежа чрез изграждане на носеща конструкция на велоалея" - финансиран по Програмата за развитие на селските райони (2007-2013) с пари на Европейския земеделски фонд и държавния бюджет.

На 24 април 2015 г. Община Правец е открила процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на строител по проекта, като в търга се явяват общо трима кандидати: "Джи Пи Груп" ООД, "Виа конструкт груп" ЕООД и "Евро Алианс инженеринг" АД.

Цената на поръчката на "велоалеята" е 1 072 656.86 лева без ДДС.

Цялата стойност на обявената поръчка е над 1,28 млн. лева.

Третият кандидат е отстранен поради липса на представяне на обективни обстоятелства по показател "Срок за изпълнение".

От документацията по обществената поръчка се вижда, че първите двама кандидати - "Джи пи груп" и "Виа конструкт груп" са получили равен максимален брой точки.

Изборът на Община Правец обаче пада върху първата фирма - "Джи Пи Груп" като "икономически най-изгодна оферта" - строителят е предложил отстъпка в цената на обществената поръчка в размер на 866 лева (без ДДС).

Всъщност, изборът на "Джи Пи Груп" не е никак случаен.

"Джи Пи Груп" ООД е фирмата-проектант на хотел "RIU Pravets Resort" през 2009 г., както и на клубната къща и голф-академията от прилежащия комплекс.

Същата компания е направила основната реконструкция на спортен комплекс "Правец" (по поръчка на общината), както и е осъществила изграждането на боулинг зала в града.

"Джи Пи Груп" е и една от фирмите от консорциума, който беше избран за строителството на част от новата отсечка на АМ "Хемус" - 23 км между Ябланица и Угърчин за цели 300 млн. лева. Втората част от лота се падна на ПСТ Хемус, в която влиза ПСТ Груп, считана за близка до Делян Пеевски.

"Лукойл нефтохим Бургас", чийто генерален директор е Валентин Златев, също е сред големите клиенти на "Джи пи груп" - строителната фирма е участвала като подизпълнител в проекта за изграждане на комплекса за преработка на тежки остатъци, изграждането на открита разпределителна уредба в рафинерията, стационарна фотоволтаична електроцентрала на "Лукойл", както и проект за изграждането на три резервоара за гориво на пристанищен терминал "Росенец" до площадката на "Лукойл".

Фирмата е главен изпълнител по изграждане, ремонт и поддръжка на бензиностанции, газстанции и петролни бази на Лукойл в България.

"Джи пи груп" е и изпълнителят на общо шест станции от метрото в София, включително на Летище "София", станция "Бели Дунав", "Александър Малинов", "Ал. Теодоров - Балан", и "Надежда".

Мостът вече е изграден, като от Джи Пи Груп съобщават, че "съоръжението свързва хотелския комплекс и голф игрището и се използва за преминаване на пешеходци, велосипеди и колички за голф. Трасето преди и след моста е с изградени асфалтови пътища и тротоари към тях. Премостването над водната площ е с дължина 143 м.".

---

Препечатваме текста на "Уебкафе" с разрешението на редакцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.01 2016 в 01:04

Обобщение: с 1.28 млн лв европари предназначени за селските райони, фирма на Валентин Златев строи мост между хотела на Валентин Златев и голф игрището на Валентин Златев.

01.01 2016 в 14:48

Ако оставим настрана злоупотребата с обществени средства, може и наситина да е излезнало скъпичко. От видеото се вижда колко ретроградно , миришещо на нафталин и мухъл е "мисленето" на проектанти и строители. Това прилича на нещо като упражнение на ученици в някой строителен техникум от Сталиново време. Няма въображение, няма рационална мисъл, няма елегантни решения, а само бъхтане и борене с природата. Някой е гепил, друг е намазал, а клетите строителни работници са захлебили с някоя - друга надница.
Много мъка има на този свят...

22.12 2015 в 14:41

По времето на Тодор Живков това малко язовирче беше удълбочено и удължено за международни състезания по гребане!
До преди три години на десния бряг на язовира имаше гребна база на Техническия Университет - с булдозери я разрушиха и е отнеха от Университета.
С този мост се сложи край на възможността язовира да се ползва за отдих, риболов и масов спорт от обикновените български граждани!
Хвала на тези съвременни строители на България!

22.12 2015 в 14:35

По времето на Тодор Живков това малко язовирче беше удълбочено и удължено за международни състезания по гребане!
До преди три години на десния бряг на язовира имаше гребна база на Техническия Университет - с булдозери я разрушиха и е отнеха от Университета.
С този мост се сложи край на възможността язовира да се ползва за отдих, риболов и масов спорт от обикновените български граждани!
Хвала на тези съвременни строители на България!

21.12 2015 в 20:17

В колко селца и градчета няма пари да се направят и 10 метрови мостове а тези ... нямам думи направо.

21.12 2015 в 19:40

Нали знаете кои са"гостите"на РИУ Правец?
От лъв и мутра нагоре.
А знаете ли колко беден градец е Правец?
Сега ще построи за сметка на нас,супер скъпичко мостче за гостите на Златев-четинестия глиган.Глиган,ама нали знаете?кой му ходи на ЧРД в РИУ?Случайно бях там и видях.
Уникално нагли и червиви от корупция.
Браво на Офф за тези данни.

21.12 2015 в 17:09

ПП

Тоя мост, подобно на санирането тип "Плевнелиев", са еманация на глупостта подобно на чинията на Бузлуджа за БСП.

.

21.12 2015 в 17:04

Повече ме хваща яд, че е направин с насип, защото това си е направо съсипване на природата и цялата фауна в езерото.

21.12 2015 в 17:02

.

По тая технология са правени Египетските пирамиди.

Правят се спираловидни рампи за транспорт на каменните блокове и след завършване на пирамидата те (рампите) се премахват.

Не знам да е прилагана другаде по-света, освен в 50те години в Китай и 30те в СССР.

с две думи, на тия им е бил много благ зелника, а тоя който им го е дал е олигофрен.

Същата олигофрения е и плановото саниране, модел "Плевнелиев", ама това е друга тема.

.

21.12 2015 в 16:57

Не може така за джипките трябва нов мост. Предлагам псевдо фирмата на валентина златева ръководена от олигофрена стефания тотева и владимира житенска да го построят