КТБ – Катарзис чрез Търгуване на Банки

Саша Безуханова Последна промяна на 14 юли 2014 в 14:44 19722 21

Саша Безуханова
Саша Безуханова

Саша Безуханова,

основател на гражданска платформа MoveBG

Идните дни ще се решава какво да правим с фалиралата (или фалираната?) КТБ, депозитите в нея и кредитите, които е давала. Вероятно в бъдеще ще се търси отговорност и на институциите и отговорните фактори, които допуснаха това да се случи. Вероятно…

Всъщност, единственият шанс да има някаква справедливост в тази страна, да не произведем поредните кредитни милионери, привилегировани „наши хора“ и безнаказани престъпници е, ако не позволим държавата да разплати депозитите над 100 хил. евро в КТБ. Така, както ни предлага компрометираното ръководство на БНБ.

Само си помислете, КТБ има близо 7 млрд. активи. Щом влезе в процедура по несъстоятелност, идват синдици и започват да продават имуществото и да събират кредитите. Ако тази работа се свърши добре, могат да се наберат достатъчно средства, за да се покрият всички задължения на КТБ, че и отгоре. И сега – ако държавата плати всички депозити в КТБ, тя ще трябва след това да събира кредитите и да продава имуществото на банката, за да си покрие разходите. В противен случай, това ще вършат вложителите с влогове в банката над 100 хил. евро, преследвайки интереса си да си възстановят парите. А това са все хора с възможности. Според вас, кой ще се справи по-добре? Кой няма да позволи да се създадат кредитни милионери и имоти да се прехвърлят на безценица? Въпросите са риторични, спомнете си какво се случи последния път, когато държавата трябваше да разпродава имущество за милиарди.

От друга страна, по различни изчисления, до 5 милиарда лева ще са необходими, за да се покрият задълженията по всички депозити в КТБ, които държавата трябва да вложи, а парите да дойдат от дълг. За тази сума могат да се направят чудеса за нашето образование, здравеопазване, наука, социален и културен живот. Могат да се финансират тежки, но жизнено необходими за България реформи, които постоянно се отлагат. Защото няма пари…

Не на последно място, просто би било несправедливо! Някой е поел риск да вложи в съмнителна банка суми над гарантираните 100 хил. евро, подмамен от нереално висока лихва (8% при средно за банковата система в България – малко над 2%) и накрая всички данъкоплатци да понесем вредите от този риск. Не е честно, има си закон, той важи за всички, което означава и да не се приемат специални правила за привилегировани вложители. Иначе го няма Върховенството на закона, за което всички се борим. Може би някой трябва да се опари от схеми тип „КТБ“, за да има реални последствия и промени за добро в България?

Нека нашите политици да си помислят добре, когато идните дни решават този казус. За чий интерес ще работят – за този на гражданите или на тесни групи с големи пари?

Колкото и да бъдат правени усилия - календарът на света сочи 2014. Всяка стъпка, която всеки от нас прави, е нещо повече от просто действие. Народът все повече разбира, че цената на нелекия му живот расте с всяко бездействие или неразумна стъпка на политиците.

Привидната анонимност на последните ни 25 години от живота ни наближава своя край.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.08 2014 в 23:44

Саша Безхуева, като палачинка на Прокопиев, доста спекулира с цифрите.

19.07 2014 в 14:52

@dsadas
Точно в това е въпросът къде са тези 50к места - няма ги. Защо? Защото с показване само не става, за да станеш златен партньор на MS трябва поне драйвер да си направил за Windows и това е да можеш да продаваш продуктите му само. Как смяташ, ако някоя от водещите технологии беше българска с добавените бизнеси колко К места щеше да има. Сега остава да си зададеш въпроса как Безуханова ги е "накарала" да дойдат в България. Все пак тя не е хубавата Елена и не може да предизвика троянска война. То е същото като развоя на Dynamics на MS в България и мога да изредя и Siemens и Google и, и, и броиш ли местата?

18.07 2014 в 22:39

Еми не знам. При време бях писал тук, че електабелният политик трябва да има харизма, поне колкото Костича, бай Симо, Бочко и т.н. Дори Каролев тогава се съгласи с мен и ме подкрепи в постинг.

Сега обаче тук някакви се опитват да ни убеждават, че не било така, и можело разни противни на избирателите кокони да изплуват нагоре.

Само че не става. Неефективно изразходване на ресурси, без никакъв резултат. Намерето някой по-пригледен, добър оратор, и работата ще се получи.

16.07 2014 в 13:33

Практиката на сегашните демократи-капиталисти - Печалбите се приватизират, а загубите се национализират.

15.07 2014 в 19:27

@sk
Ами да ти кажа като инвестиционен бизнес е поради няколко причини. Фирмата, която визираш, ако не знаеш няма нищо като имот, а всичко е под наем т.е. може да се изнесе по-всяко време. Затвориха се много центрове, в Европа, а този в България остава и се увеличава. Да заплатите не са от най-високите, но със сигурност прави няколко неща. Първо HP е име продава в CV, продава и като място за инвестиция, колко IT големи фирми имаше в България преди HP да дойде.
От къде ще се научиш може ама мнооого да си кадърен и много да ги знаеш нещата, но като ти кажат направи еди какво си за тази среда, ще гледаш като дебил защото не си го пипал. Не е сложно, просто като няма кой да те научи си стоиш форумен звяр, а не професионалист.
Трето след HP дойдоха и други IT фирми. Конкуренция=борба за кадри=по-високи заплати. Хайде кажи ми преди 10 години заплата от 1500 евро , колко често се срещаше колко по-честа е сега.
И да Саша Безуханова и екип накараха, не поканиха, а показаха на HP, че в България може да се инвестира, след като те бяха решили , че няма да го правят.

И понеже се ламти за заплати и т.н. айде познай, ако инвеститорите в тези фирми вярваха на Китай и Русия дали щеше да има такова нещо в нашата страна.


P.S. Къде ги видя тия 50К работни места незнам

15.07 2014 в 15:06

Идните дни ще се решава какво да правим с фалиралата (или фалираната?) КТБ, депозитите в нея и кредитите?
Taq kakvo to4no iska da pravi??

14.07 2014 в 17:21

@Aetuis
Въпросът е как доведе този бизнес - като инвестиционен бизнес или като бутафорен бизнес, пазещ "откритията" на HP, направени в Бангалор - Индия 7-8 години след български патенти, бизнес хранещ корумпирани политици за политическа поддръжка. Това е любимата фирма на ББ и цвъркалника, даваща работа като статисти на няколко хиляди човека от джебелско и региона с цената на погубване на истински 50000 работни места в IT бизнес сравним с бизнеса на онези от 10-те най-големи в IT бранша, които имат капитализация над 100 милиарда долара. Ама какво да говорим - за България няколко хиляди на хранилка си е голямо нещо, стигат за да опищят всичко.

14.07 2014 в 17:08

И аз не искам да плащам дълга на мафията, но да фалират държавните предприятия, значи фалит или тежка криза за цялата банкова система, това означава, че за тази банка трябва да има специален закон, който може да спаси държавните предприятия, но да не направи нищо за частните, след което да се потърси отговорност от чиновниците, които са допуснали държавата да е зависима от една банка, както и да се продадат активи, за да се покрият загубите на бюджета и най-накрая да са частните фирми, партии и частни лица (в този ред)

14.07 2014 в 17:06

На тези, дето си изкарват простотията на гърба на Саша Безуханова, да кажа - тя привлече в България бизнес, който плаща на хиляди хора заплати в хиляди, и то само от износ. А вие злобейте и завиждайте на воля!

14.07 2014 в 16:54

Госпожата е 100% права.
Нямам желание да плащам сметката на някой друг.
Все едно те делиха лихвите и подкупите с мен??!
Иначе няма 2 млн. за онкоболни, за трансплантации, заБърза помощ, но МОЖЕ държавата да вземе дълг от 3-4 млрд. за да платим кражби на мафията ДПС/БСП?
Що така бе, другарки и другари!
Уродливостта ви лъсна , а?
А за държавните предприятия не се безпокойте.
Има ЗАТВОР, има ДАНС, има СЪД, нали?
Да връщат парите и да влизат у затвора.Така, когато няколко десетки корумпирани боклуци дето взимаха хиляди левове заплата, бонуси и подкупи влязат на топло - другите години наред ще имат едно наум преди да крадат.