КТБ – Катарзис чрез Търгуване на Банки

Саша Безуханова 14 юли 2014 в 14:44 20823 21

Саша Безуханова
Саша Безуханова

Саша Безуханова,

основател на гражданска платформа MoveBG

Идните дни ще се решава какво да правим с фалиралата (или фалираната?) КТБ, депозитите в нея и кредитите, които е давала. Вероятно в бъдеще ще се търси отговорност и на институциите и отговорните фактори, които допуснаха това да се случи. Вероятно…

Всъщност, единственият шанс да има някаква справедливост в тази страна, да не произведем поредните кредитни милионери, привилегировани „наши хора“ и безнаказани престъпници е, ако не позволим държавата да разплати депозитите над 100 хил. евро в КТБ. Така, както ни предлага компрометираното ръководство на БНБ.

Само си помислете, КТБ има близо 7 млрд. активи. Щом влезе в процедура по несъстоятелност, идват синдици и започват да продават имуществото и да събират кредитите. Ако тази работа се свърши добре, могат да се наберат достатъчно средства, за да се покрият всички задължения на КТБ, че и отгоре. И сега – ако държавата плати всички депозити в КТБ, тя ще трябва след това да събира кредитите и да продава имуществото на банката, за да си покрие разходите. В противен случай, това ще вършат вложителите с влогове в банката над 100 хил. евро, преследвайки интереса си да си възстановят парите. А това са все хора с възможности. Според вас, кой ще се справи по-добре? Кой няма да позволи да се създадат кредитни милионери и имоти да се прехвърлят на безценица? Въпросите са риторични, спомнете си какво се случи последния път, когато държавата трябваше да разпродава имущество за милиарди.

От друга страна, по различни изчисления, до 5 милиарда лева ще са необходими, за да се покрият задълженията по всички депозити в КТБ, които държавата трябва да вложи, а парите да дойдат от дълг. За тази сума могат да се направят чудеса за нашето образование, здравеопазване, наука, социален и културен живот. Могат да се финансират тежки, но жизнено необходими за България реформи, които постоянно се отлагат. Защото няма пари…

Не на последно място, просто би било несправедливо! Някой е поел риск да вложи в съмнителна банка суми над гарантираните 100 хил. евро, подмамен от нереално висока лихва (8% при средно за банковата система в България – малко над 2%) и накрая всички данъкоплатци да понесем вредите от този риск. Не е честно, има си закон, той важи за всички, което означава и да не се приемат специални правила за привилегировани вложители. Иначе го няма Върховенството на закона, за което всички се борим. Може би някой трябва да се опари от схеми тип „КТБ“, за да има реални последствия и промени за добро в България?

Нека нашите политици да си помислят добре, когато идните дни решават този казус. За чий интерес ще работят – за този на гражданите или на тесни групи с големи пари?

Колкото и да бъдат правени усилия - календарът на света сочи 2014. Всяка стъпка, която всеки от нас прави, е нещо повече от просто действие. Народът все повече разбира, че цената на нелекия му живот расте с всяко бездействие или неразумна стъпка на политиците.

Привидната анонимност на последните ни 25 години от живота ни наближава своя край.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!