Съпругата на арестувания в Русия българин: Имам нужда от помощ!

Денис Петранов първоначално е съден за хулиганство. После обвинението става 'тероризъм'

Владимир Йончев 25 май 2023 в 13:39 20476 0

Марина, съпругата на арестувания в Русия българин Денис Петранов

Мислех, че нещата ще се разрешат, защото Денис не е направил това, в което го обвиняват. Но вече повече от месец няма развитие.

Имам нужда от помощ, сподели съпругата на арестувания в Русия българин Денис Петранов.

Марина се съгласи да даде интервю пред OFFNews. Дълго време тя отказаваше, защото се притесняваше, че медийни изяви могат да навредят на съпруга й. Видях обаче, че не мога да се справя сама. Обвинението беше хулиганство, а много бързо се превърна в "тероризъм".

Пред камерата на OFFNews Марина разказа подробности, от които арестът започва да изглежда още по-абсурден и да напомня за арестуваните по подобен начин от Муамар Кадафи български медицински сестри в Либия преди години.

Марина и Денис са етнически българи от селата между Бердянск и Мелитопол, които са в окупираните от Русия територии на Украйна. От 2017 г. живеят в Пловдив и са български граждани. И след началото на войната много пъти са ходили до Украйна, защото там, в село Райновка, и сега живеят родителите на Марина.

Такова е било и последното пътуване на Денис. Той е пътувал през Турция и Грузия, влязъл е в Русия през граничния пункт Лари. От там до Райновка са близо 1000 км и той не е имал никакви проблеми. Освен продукти за родителите на Марина, Денис е носил и пакети на много други българи и украинци, чиито близки са останали в окупираните територии. Някои от пакетите е предал лично, други е изпратил по пощата.

Денис е бил в Райновка около седмица и е тръгнал да се прибира през Мариупол. Там, на границата между окупираните територии и Русия, е държан около 12 часа, колата е била щателно проверена, включително и на скенер.

Близо 1000 км по-късно обаче, на границата между Русия и Грузия, са го чакали служители на ФСБ (Федералната служба за безопасност). Свалили са от колата жената, която е била с нея (позната от Райновка, чиито деца живеят в България), а на нейно място в колата се е качил служител на ФСБ и са тръгнали на някъде.

Това се е случило на 26 април. Марина е получила странен СМС от телефона на Денис. Веднага се усъмнила дали той го е писал и започнала да му звъни, но телефонът вече бил изключен.

Няколко дни по-късно получила друг СМС от непознат номер, в който се казвало, че съпругът й е в Крим. Тя успяла да се свърже с подателя. Оказала се непозната жена, която срещнала случайно Денис в коридорите на съда в Симферопол. Разминавайки се в коридора, той й казал номера на Марина и я помолил да й напише, че е в Крим.

На 1 май Денис е осъден на 10 дни арест по обвинение, че на 30 април в Симферопол (столицата на Крим) се е държал хулигански.

Как така на 26 април е арестуван, затова че на 30 април се е държал неприлично, аз не мога да разбера, разказва Марина.

На 3 май обаче руските телевизии започват да излъчват кадрите от ареста му (виж видеото) и да се говори за съвсем друго обвинение - че той е доставил взрива за готвен атентат срещу губернатора на Крим Сергей Аксьонов, който руските спецслужби са разкрили. Според това обвинение взривът е бил маскиран като котлон в една от пратките, които Денис е изпратил по пощата. 

За първи път чувам името на Сергей Аксьонов. Не познавам никой от арестуваните в Крим, сигурна съм, че и Денис не ги познава. На отиване към Райновка колата е минала скенер в Турция, а след това и на влизане в Русия. Ако е имало взривно вещество, е щяло да бъде открито. Всъщност самото взривно вещество така и не е открито - нито у Денис, нито у арестуваните за готвения атентат срещу Аксьонов, нито където и да било. Има само обвинение, че го е пратил по пощата.

Марина е успяла да намери руски адвокат, който да защитава правата на Денис в съда. Хонорарът му е 12 000 долара - пари, които Марина няма и няма представа откъде ще събере. Тя е фелдшер, работи в пловдивска болница.

Марина се е свързала с Министерството на външните работи, което я уверява, че работи по случая.

Силно се надяваме това да е така и че арестът на Денис в Русия няма да се развие като ареста на медицинските сестри в Либия, когато българските институции проспаха случая.

Емоционалния разказ на Марина, в който има още много подробности и информация как живеят сега българите в Украйна, можете да изгледате във видеото.

С надеждата да помогнем на Марина и Денис, OFFNews разрешава използването на кадри от него на други български медии.

За да получавате първи информация, абонирайте се за канала на OFFNews в YouTube

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!