Хора на Цеко Минев превземат фирма на абордаж (Видео)

Мая Младенова 07 юни 2013 в 17:40 50949 78

Цеко Минев Снимка: БГНЕС
Цеко Минев Снимка: БГНЕС

Невероятен и зрелищен скандал се разиграва в този момент в центъра на София. 

Юристи на ПИБ, нотариус и лошо гледащи мъже в костюми нахлуха във фирмата, която Цеко Минев превзе по скандален начин. Те твърдят, че компанията е продадена и ги изпраща новият й собственик, но в същото време отказаха да се представят.

Въпреки изричната забрана на хората от ПИБ и заканата, че ще ни съдят, OFFNews успя да вкара своя камера и в момента предава на живо разправията.

Както OFFNews пръв съобщи, скандалният банкер и шеф на ски-федерацията превзе голямата технологична компания "Глобъл Комюникейшън Нет" само срещу 230 000 евро. 

Толкова е стойността на няколко вноски по кредита, които фирмата е теглила от ПИБ. "Глобъл Комюникейшън Нет" се опитват да ги платят, но ПИБ отказва да вземе парите и превзе цялата фирма, чиято пазарна цена е около 20 млн. евро.

Пазарният й дял също е примамлив - държи около 1/3 от интернет трафика за България, доставя интернет за двата най-големи оператора "Булсатком" и "Близу", като на втория доставя и тв сигнала, има договори с десетки по-малки оператори в страната, офиси в над 40 града, оперира оптична мрежа, част от която е линията за национална сигурност, подсигурява комуникациите за спешния тел. 112. С две думи - апетитна хапка!

Повече от 2 часа и половина в заседателната зала продължи "разговорът" между собствениците и конфискуващите. Срещата се превърна в игра на нерви и война на юристите на двете страни. Постепенно малката зала се изпълни и с журналисти и камери, пристигнаха и трима униформени полицаи.

Според документите, които OFFNews видя, нарочената за конфискуване от ПИБ фирма вече е продадена. Новият собственик се казва "Търнараунд мениджмънт". Фирмата е регистрирана на адреса на ПИБ и е с капитал 2 лева.

Тя е закупила "Глобал Комюникейшън Нет" за 2 125 000 лева. Това е абсурдно, реалната цена на фирмата ни е поне 10 пъти по-висока, коментираха от ръководството на компанията.

Според показните документи, ПИБ е продала "Глобал Комюникейшън Нет" на своята дъщерна фирма "Търнараунд мениджмънт" на 27 май. Това е станало с явен търг при явно надаване. Към момента не е ясно дали за него е публикувано обявление. Със сигурност досегашните собственици на фирмата научиха за търга едва днес следобед.

Нас 2 часа юристите на ПИБ, които секвестират фирмата, отказваха да се представят. Нотариусът също отказа да каже името с не само на журналистите, но и на колегите си адвокати, защото я измъкнали набързо и дори не успяла да си вземе чантата. След като човек от внушителната делегация се изпусна да я нарече "Мариета", адвокатите на "Глобал" започнаха да се обръщат към нея с "нотариус Мариета". Тя заплаши, че ще ни съди, ако снимаме.

OFFNews реши да не се съобрази със заплахите на "нотариус Мариета" и да поеме риска да бъде съден от нея или от Цеко Минев, но да покаже лицата на хората, които отнемат бизнес за милиони по такъв скандален начин. Успяхме и да вкараме наша камера на продължилото около 3 часа заседание.

 Междувременно стана ясно, че принудителното изпълнение чрез частен съдебен изпълнител Стоян Якимов е отменено, но това изглежда не означава, че банката се отказва от желанието си да изземе активите.

В крайна сметка се разбра, че респектиращата делегация е дошла, за да входира документи, уведомяващи стария собственик, че компанията вече не му принадлежи. Тъй като адвокатите на "Глобъл" се противопоставиха, нотариусът над час записва обясненията им защо не приемат това.

OFFNews ще продължи да следи случая.

Какво се случи в залата:


Video streaming by Ustream
Офисът на "Глобъл Комюникейшън Нет", в който се разигра днешната сцена

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!