Едно кафе и 50 лева ресто, или как Прекрасният Северозапад продаде гласа си

Екип на OFFNews 03 юни 2019 в 15:39 63048 3

Надпис на сграда в с. Галатин

Снимка Александра Маркарян

Аз имам съвест бе, еййй! Как така ще взема 100 лева и няма да свърша работа на хората?

Така реагира човек от село Три кладенци, Врачанско, когато го питаме можел ли е да вземе парите, които са му дали за изборите, и въпреки това да гласува за когото си реши.

- Нали ще дойдеш ти например да купуваш гласове за местните избори октомври. Ще ми платиш ли, ако ми излезе, че взимам парите и не гласувам за когото си казал?

В селото, което е в община Криводол, победител от изборите е ДПС, което се случва за пръв път. ДПС има 65 гласа, БСП - 64, а ГЕРБ - 44. 28 от 44-те гласа за ГЕРБ са с преференция за Емил Радев.

- Аз купих гласовете за Емил Радев - обажда се човек от съседната маса с вид на лидер на компанията, която жули биричка в мързеливия следобед на потъналото в дрямка село от Прекрасния Северозапад на Радичков. Мъжът е по-заможен от останалите, на него се е паднала честта (и възможността) да почерпи с мента местния работлив циганин, когото всички уговарят да им свърши работа без пари.

- Аз купих гласовете за Емил Радев, с мене трябва да говориш - напомня пак той, притеснен, че сделката започва да се изплъзва. Не съм като тия, дето купуваха за ДПС, не мога да ти предложа 65 гласа, само 28 имам, но ги гарантирам - продължава човекът.

Понеже вече сме обиколили няколко врачански села, знаем, че не това е типът продавачи на гласове и приказките са му само фукане. Да си продавач на гласове обаче рязко ти вдига статута в социалната йерархия и човекът старателно продължава да си поддържа легендата, която преди малко си е измислил.

- Не мога да те разбера сега за какво си дошъл? Ще купуваш ли за местните избори или няма да купуваш?

- Не бе, журналисти сме, обикаляме селата и се опитваме да разберем как са се купували изборите.

- Журналисти - друг път! Ти кажи колко гласа искаш през октомври, вади парите и да говорим сериозно, така само си губим времето!

На масите пред кръчмата, в която се продават невероятни артикули в стъклени бутилки като "Етър", "Ябълка" и зловеща черна течност с надпис "Кола" с вкус на водни боички, са седнали 11 души. Осем са българи, трима са цигани. Но точно един от циганите взривява блаженото спокойствие с неочакваното признание:

- Аз пък гласувах по съвест. Предлагаха ми пари и не ги взех.

Шокът, който думите му предизвикват, е неописуем.

- Не взе парите?

- Не ги взех.

- И без пари гласува?

- Гласувах.

Настава неловко мълчание.

И тогава един от българите гръмогласно се провиква:

- Абе, циганин с циганин! Утре че те викнем да ми изореш нивата и нема да ти платим, щом не взимаш пари!

Разговорът пак минава на майтап и се насочва към другия циганин - този, за когото е въпрос на селска чест да го почерпиш с мента.

- Я кажи сега - и ти ли гласува, без да вземеш парите!

- Ааааа, не! Аз може да съм 'секакъв, но досега цел живот с избори не съм се омърсил! Няма да гласувам и после да ми се подиграват хората...

Тръгваме си от село Три кладенци с напомнянето, че октомври, ако имаме нужда - добре сме дошли.

Борован

За хората, които са си учили уроците по история, Борован е известно село. Когато Ботев стъпил на козлодуйския бряг и тръгнал към Врачанския балкан, Борован било първото голямо село, в което е трябвало да започне въстанието, което да катурне султана. Но когато го стигнал, установил, че никой няма желание да вдига въстание. Тогава поетът възкликнал:

А Борован? Борован спи!

Допреди 2-3 избора Борован беше най-голямата червена крепост, в която БСП постигаше най-високите си резултати в цялата страна. На тези избори победител е ДПС, следван на малка разлика от ГЕРБ, а БСП е далеч назад.

Над 40% от гласовете за ГЕРБ са с преференция за Марин Ташев Захариев, около 20% са за Александър Йорданов. Мария Габриел и Лили Павлова, които имат най-много преференции в цялата страна, в Борован имат по един-два гласа на секция.

Намираме местните гербаджии с намерение да се заяждаме с тях:

- Извинете, знаете ли кой е Марин Ташев Захариев?

Ентусиазмът ни обаче е попарен от тъжната им откровеност:

- До вчера никой не го знаеше кой е, но днес всички говорят за него...

- А той идвал ли е в Борован?

- Не, разбира се.

- А Александър Йорданов?

- И той не.

- Как си обяснявате преференциите за тях? - продължаваме да питаме.

- А вие не си ли ги обяснявате? - максимално честно ни отговарят активистите на ГЕРБ. За да не излезе, че не са верни на партията, все пак отбелязват, че близо половината гласове са без преференции. Т.е. истински. И дебело подчертават, че ДПС е купило повече. 

Предизборни плакати в с. Борован

На територията на община Борован живеят шестима турци - работливи и уважавани хора, които са се преселили преди 4 години от Добрич. Съотношението между циганите и българите е почти 50:50 с лек превес на българите.

Циганският вот обаче се е разпределил почти поравно между ДПС и ГЕРБ. Това, което прави впечатление, е, че ДПС е отхапало огромна част от гласовете на етническите българи.

Всичко започнало така:

Преди десетина години директорката на училището живеела с мъж, който имал сладка далаверка от общината. На територията на Борован има старо военно летище и общината години наред му давала да коси тревата. От продажбата на сеното, според завистниците, той изкарвал около 20-30 хиляди лева годишно. Обаче на власт дошъл кмет от БСП и прекратил договора за косенето на летището. 

Обиденият човек отишъл при Доган (Доган е събирателен образ, който може да символизира всеки от елита на ДПС) и му казал: "Моята жена е много авторитетен човек, грамотна. Хайде да я направиш кмет, а ние ще се отблагодарим". 

Дали тази история е вярна, или не, едва ли някой може да каже, но e факт, че кметицата на Борован е издигната през 2011 г. от коалиция на СДС, ДПС, ДСБ и Движение "Свободен избор" и вече втори мандат е от ДПС. 

Технологията на купуването

В село Добролево, за чиято кръчма нашият автор Николай Фенерски разказа преди изборите, едната секция е с преобладаващо (но не изцяло) ромско население.

Седмица преди изборите дошли купувачите от ГЕРБ. Не е имало нито принуда, нито насилие - спуснали само паролата - който иска да продаде гласа си, да отиде в едно от кафенетата и да си поръча кафе. Заедно с кафето получава 50 лева ресто. 

През цялото време на масата до бара е седял униформен полицай, за да следи да не стане гаф, твърдят местните хора.

Обаче...

В деня за размисъл дошли купувачите на ДПС. Размяната на парите се извършвала на площада, а на 20 метра отново е стояла патрулка.

Те вече предлагали по 100, а не като ГЕРБ по 50 лева. И се получила циганска работа - някаква част от хората взели пари и от едните, и от другите. 

И сега на ГЕРБ в Добролево не им излизат 30 гласа, за които са платили.

Голямата драма в Добролево е, че купувачът за ГЕРБ привиква един по един хората, на които е платил, и ги тормози защо са взели парите, а не са си изпълнили уговорката. Но понеже не знае кои 30 от платените 100 избиратели са го измамили, привиква всички, включително и честните. И честните, и нечестните плачат и се кълнат, че не са те измамниците, но не могат да представят доказателства. Купувачът им е заръчал освен да гласуват с преференция за Марин Захариев, да снимат и бюлетината. Секционната комисия обаче разбрала и прибирала телефоните преди тъмната стаичка.

ДПС в такива разпри не влизали, нито гонели отчетност. Приели са, че фирата е неизбежна, раздали са парите, надявайки се на съвестта на хората. В 90% от случаите се оказало, че хората имат съвест...

Пито-платено

В община Борован, където кметицата е от ДПС, не всички гласове за листата на Мустафа Карадайъ са купени с пари. Много са купени с обещания.

"На предишните избори ДПС ни платиха. После отидохме при кметицата да ни назначи по програми, защото сме гласували за нея. Тя обаче каза - гласували сте, дала съм ви пари. Всичко е пито-платено", разказват в Борован.

Кметицата, подобно на Доган, е събирателен образ - при по-подробен разговор става ясно, че този диалог не е бил воден лично с нея, а с някой неин роднина или служител. Така или иначе в главите на хората е останало, че имат избор - или взимат парите и не търсят работа, или гласуват за ДПС и ще бъдат назначени на работа по социални програми.

До общината и точно пред клуба на ГЕРБ е паркът на Борован. "Знаете ли какво беше тука тая сутрин - разказват ни местните гербаджии. - Имаше поне 200 цигани, които бяха дошли да ги назначават по програми. Програми обаче в Борован няма", злорадстваха те.

Централата на ГЕРБ в Борован

Само ден по-късно обаче социалният министър Бисер Петков обяви, че близо 2400 ще работят в следващите 3 до 6 месеца по новоотпуснати програми за заетост.

Т.е. хората не са излъгани, държавата ще оцени, че са гласували без пари за ДПС.

Другият инструмент за контролиране на вота са "петдневките".

По закон, за да получи социалната си помощ, социално слабият трябва да отработи 5 дни. В последната половин година в село Добролево никой не е отработил нито ден. Месец преди изборите събрали социално слабите и им казали: "Нали разбирате, че всички сте в нарушение. Ако гласувате за ДПС, ще ви се размине. Ако гласувате за друг - горите с помощите."

И сега в Добролево всички социално слаби се бият в гърдите, че са гласували за ДПС.

Разбира се, не навсякъде ДПС са били толкова ларж. В райони, в които са купували гласовете през двама или трима посредници, изведнъж за задните номера в листите изникват много преференции. 

Кои са купувачите

Хората, които физически дават банкнотите на гласоподавателите, са основно 2 групи. Едните са от т. нар. престъпен контингент. В София бихме казали, че са "мутри", но за Борован тази титла е силно пресилена. Става дума за обикновени бандитчета и кокошкари на най-ниско ниво.

Другата група приносители на парите са местните земеделски кооперации. Много от тях - повече от половината, са отказали да се включат в тази мръсна игра. Но известна част, особено хора, които вече са направили бившите кооперации своя лична собственост, са се включили мащабно.

Всяка от тях е получила номерче на преференция, с която да отчете приноса си.

Това обяснява защо няколко съседни села гласуват масово за Емил Радев, а Марин Захариев и Илия Лазаров имат нули.

В съседните няколко села пък почти всички преференции са за Марин Захариев, а Емил Радев има нула.

В село Крива бара ГЕРБ има 160 гласа. 146 от тях са за секретаря на СДС Илия Лазаров - последен в листата.

В някои села обаче е имало повече от един купувач и гласовете са се разпределили между Александър Йорданов и Младен Шишков, примерно.

Бившият председател на парламента и автор на крилатата реплика "Днес е един добър ден за българската демокрация" е получил 2616 преференции във Врачанския избирателен район. В трите много по-големи софийски района, където поне има шанс някой да го е чувал, Йорданов получава далеч, далеч по-малко.

Тази любов към задните номера е още по-странна заради факта, че ГЕРБ имат врачанин в листата - уважаваният местен лекар Иво Ралчовски. В малкото села, в които не са се купували избори, той има колкото или дори повече преференции от Мария Габриел. Но там, където се е разкешвало, резултатът му клони към нула.

Ако случайно прокуратурата иска да провери кой е дал парите на дребните бандитчета и зърнарски босчета, за да купят изборите, хората в Криводол и Борован охотно разказват за бивш общински съветник и сина му, които имат много проекти по ПРСР, и за шеф на местна кабелна телевизия, който също имал много проекти.

Тъй като фактура за рушвет няма, ще спестим имената им, но силно се надяваме, че някой ще се поинтересува дали изборите не са купени именно с парите от Европа и проекти не са раздавани на свои хора, за да платят вота с тях.

Другите партии

Информация, че БСП са купували гласове, получихме само в село Бутан, където хора твърдят, че партията е давала по 30 лева на глас. Резултатите в Бутан обаче са близки до средното за региона - победа на ДПС, следвана плътно от ГЕРБ и далеч назад БСП. Може би защото същите тези хора разказват, че ДПС са плащали по 50 лева.

Активист на БСП разказа, че и при него са дошли същите продавачи, които после са гарантирали гласовете за ГЕРБ, и са му предложили да работят. Той обаче отклонил поканата - не само защото не иска да прави това, а и защото е бил убеден, че това е постановка, с която да го обвинят в купуване на гласове. Тук само ГЕРБ и ДПС имат право да купуват, твърди той.

ВМРО са участвали в друга схема, заради която сега си имат неприятности. В доста села в този толкова далечен от Македония край кметовете са от ВМРО. Повечето от тях са сменили по няколко партии, преди да ги тресне патриотизмът. Доста от хората, с които говорихме, твърдят, че са гласували за кмета (разбирай за ВМРО). Дали това е заради страх, изгода или просто "защото с кмета играем карти", както казаха в село Галатин, е трудно да се прецени.

Сградата на читалището в с. Галатин, в която се помещава и изборната секция

Там обаче на предишните местни избори са се регистрирали 92-ма души от съседното село Баурене и именно с техните гласове е избран кметът от ВМРО. Месец преди тези избори (достатъчно дълго, за да се спази изискването за 6 месеца уседналост преди местните избори през октомври) в Галатин са се регистрирали още 9 души от Баурене, 4 от тях - в къщата на брата на кмета.

Две уточнения, на които държим

Като опитни журналисти добре знаем, че хубавият репортаж се прави с имена, много снимки и детайли, които да опишат хората, с които говорихме. Обещанието да не цитираме имена, да не публикуваме снимки и да запазим анонимността на хората, които ни разказваха, бяха нашата част от сделката и необходимият компромис, който сметнахме за нужно да направим.

В този репортаж многократно се говори за цигани/роми и на места те се противопоставят на българите. Жертваме политкоректността, защото държим да покажем една нова тенденция, която лично ние наблюдаваме за пръв път, макар че може би я има от няколко избора:

Бяхме свикнали, че основно ромите продават гласа си. На тези избори купените ромски гласове са по-малко от друг път, за сметка на това многократно повече етнически българи са продали гласа си.

Цинично е, но е факт - обяснението е в много по-голямата изборна култура на ромите. Първо, те са си знаели цената - никъде не са падали под 50 лева на глас. Второ - на някои места са продали гласа си 2 пъти.

А българите... Българите обикновено са стрували 20 или 30 лева. Само тези, които живеят в смесени с роми села, са взели по 50 лева.

И едно обяснение за ниската активност, което чухме в Борован: Никой не вярва, че си гласувал без пари. Самият факт, че си гласувал, означава, че си дал гласа си за ДПС или ГЕРБ. Тези, които не искаха това петно, решиха изобщо да не гласуват.

Над репортажа работиха: Ася Филипова, Александра Маркарян и Владимир Йончев.
Снимки: Александра Маркарян

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

05.06 2019 в 04:51

"По-влиятелните медии" просто откраднаха тази статия, без дори да съобщават чия е.
Доколкото познавам подписалите я, те имат предостатъчно "фактология и аудио/видео". Така че, в случаят, и в следващите случаи, "влиятелните" ще продължат да подтичват отзад, и да крадат.
А кой къде е "влиятелен" - ... В столипиново и филиповци Офф Медия едва ли е особено. В БАН и в СУ - понякога я четат.

4164

2

Egocentric Eccentric

03.06 2019 в 23:26

Ако някой още си мисли, че само циганите си продават гласовете да гледа след няколко месеца по-внимателно местните избори и да се ослушва - там е най-доходно - ако не акъл поне някой друг лев ще придобие.

Жалко, че тая статия няма достатъчно фактология и аудио/видео за да въздейства на повече хора и (да, знам, доста оптимистично) да се подхване от други по-влиятелни медии.

А българите не само си продават гласа, направо стават членове на партии заради далаверата/препитанието. Не казвам, че е срамно - всеки оцелява както намери за добре. Ама е факт!

10952

1

Мойри

03.06 2019 в 18:31

Браво за статията! Все едно прочетох спин-оф на Алеко Константинов.