Шест града и интернет доставчиците се вдигат срещу ACTA

Виктория Викторова 01 февруари 2012 в 18:56 3359 0

Полските депутати се присъединиха към недоволството на обществото по време на последното си заседание.
Полските депутати се присъединиха към недоволството на обществото по време на последното си заседание.

Шест български града ще се включат в протестите срещу ACTA на 11 февруари. Досега сигурни бяха София и Варна, а от днес са организирани и шествия в Пловдив, Бургас, Кърджали и Хасково

В събитието във Фейсбук участие са заявили над 23 000 българи, а почти 7000 са отговорили с „може би“.

Ето какъв е маршрутът на протестите, тръгващи едновременно в 11 ч. следващата събота:

Град Сборна начална точка
София Пилоните до НДК
Пловдив Пл. "Съединение"
Варна Козирката
Бургас Пл. "Тройката"
Кърджали Магазин "Девети септември" в центъра
Хасково Сградата на Общината

Има и пуснати за принтиране маските на Anonymous, чийто произход е от филма „В“ като вендета“. Който не си е изпринтирал и изрязал маска, ще получи такава на място, защото това е символът вече не само на хакерите, а на цялото интернет обществото.

Маските бяха носени и от протестиращите в Полша, където беше и най-силният досега ответен удар на ACTA. Там дори депутатите сложиха на лицата си маските на Anonymous по време на заседание на парламента.
Българските интернет доставчици също се обявиха официално против ACTA на пресконференция днес. Според тях споразумението цели да премахне анонимността в интернет и да трансформира изцяло структурата на глобалната мрежа. „Чрез АСТА ще се премахне презумпцията за невинност и ще бъдат пренебрегнати правата на потребителите“, категорични са т. нар. провайдъри. С въвеждането на АСТА интернет доставчиците ще са длъжни да следят трафика и да дават информация за това кой къде влиза и какво тегли. „В момента само МВР, срещу съответното съдебно разрешение, може да получи информация кой стои зад даден IP адрес“, обясни Страхил Иванов от Сдружението на независимите интернет доставчици. „Според АСТА обаче само при съмнение за нарушение ние ще трябва да дадем и то не на МВР, а на някаква частна организация, вашите лични данни и не само това – ние ще трябва да им кажем кога, какво точно вие сте правили във виртуалното пространство“, възмущава се Иванов и допълва, че в предадената информация ще трябва да бъде включено абсолютно всичко – в кой сайт сте влезли, какво сте правили там, какво сте даунлоуднали, пояснява той. Изпълнителният директор на сдружението Светослав Димитров пък допълни, че в случай на приемане на АСТА не само торентите, но и свалянето на музика, снимки или видеофайлове ще стане престъпление. Едни от най-големите сайтове у нас, сред които и Zamunda.net, призоваха потребителите си да изпращат и-мейли на всички български евродепутати, които участват в гласуването за ACTA. На първата страница на торент-тракера са публикувани и-мейл адресите на всички евродепутати, с изключение на Слави Бинев и Ивайло Калфин, за които се знае със сигурност, че са гласували против споразумението. Единственият, за който пък се знае, че е подкрепил ACTA, e Метин Казак. Съюзът за свободен интернет, както Zamunda.net е кръстила обществото си, категорично заявява, че вкарването на ACTA в сила може и трябва да бъде спряно. Фейсбук групата, организираща протестите у нас, събира и подписка срещу ACTA, за която са нужни 500 000 гласа, за да бъде внесена в Европейския парламент. Организацията Anonymous пусна ново клипче, събиращо в себе си гледната точка и общото мнение на многохилядната хакерска група:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!