Протестиращи полицаи: Поведението на властта е срамно (хронология)

ОFFNews Последна промяна на 05 ноември 2015 в 18:33 10292 25

Снимка Сергей Антонов

Протестът на "Орлов" от 4 ноември.

Днес вечерта между 18:30 и 20:00 часа полицаите в София и страната за трети пореден път излязоха на протест против орязването на социалните им придобивки.

Протестът в София се състоя само на "Орлов мост", като движението по него беше блокирано през по-голямата част от време. Значително по-малки от вчера бяха и протестите в останалите части на България, като всичко премина спокойно.

Хронология на протеста:

20:00 часа: Приключи протестът на служителите на МВР на "Орлов мост". Движението по двата булеварда отново е отворено за коли.

19:54 часа: Движението все още е блокирано, като протестиращите са около 200.

19:37 часа: Протестиращите започват да намаляват, но все още са много и са блокирали движението. Напомняме, че краят на протеста е предвидено за 20:00 часа.

19:25 часа: Пред OFFNews един от младите полицаи на протеста, който е в системата от по-малко от 2 години, заяви, че поведението на управляващите към полицията е срамно и не може да си обясни защо настроението към протестите е така негативно.

19:23 часа: Движението по булевардите е отворено и в двете посоки, полицаите се отдръпнаха по тротоарите. Минута по-късно отново започнаха да затварят платната.

19:20 часа: Протести има и на други места в страната, но не толкова много, колкото вчера. На международния път Е-79 край Враца към Мездра, в Пазарджик, Пловдив, Бургас и т.н. също има протестиращи полицаи, но не затварят движението и всичко е мирно. 

19:13 часа: Протестиращите са около 500 души, движението е все така затворено.

19:10 часа: На протеста има деца и бивши полицаи. Преди малко беше пусната и рок музика.

19:08 часа: Движението по двата булеварда отново е затворено.

Снимка: OFFNews.

19:06 часа: На място има и много полицайки, пред OFFNews те призоваха гражданите да разберат ситуацията, в която се намират служителите на МВР и да бъдат съпричастни и търпеливи. "Поставете се в нашите обувки и не ни съдете прибързано", каза една от тях. 

Те заявиха, че са наясно със заканата на Бъчварова за дисциплинарно наказание за всеки полицай, разпознат, че е бил на протеста, като вече има и наказани униформени - с порицание. Засега няма дисциплинарно уволнение служители за това, че са протестирали.

Бивш и настоящ полицай на протеста. Снимка: OFFNews.

19:03 часа: Протестиращите явно не могат да се разберат да пускат ли движението, или не, защото в момента не пускат никакви коли да минават по "Цариградско", докато тези от "Евлоги и Христо Георгиеви" минават. 

19:01 часа: Движението по двата булеварда отново е възстановено.

18:58 часа: МВР отново затвори двата булеварда за движение. Някои шофьори се карат с протестиращите, чуват се много клаксони на коли.

18:57 часа: Полицията пропусна движението по "Цариградско" и "Евлоги и Христо Георгиеви", като се изтегли на тротоарите. Малка група протестиращи са застанали на "Орлов мост" в посока СУ, като не дават на колите да преминават.

18:47 часа: На мястото има и не малка бройка жени, подкрепящи исканията на своите съпрузи, на 1-2 места се забелязва и българското знаме.

18:44 часа: Събралите се са над 400 души вече.

18:42 часа: Градският транспорт по "Цариградско" не може да преминава през моста и затова обръща по булеварда, откъдето продължава маршрута си. Линейките обаче биват пропускани през блокадата.

18:39 часа: 
Полицаите стават все повече, вече са над 300, те не скандират нищо и не носят плакати.

18:30 часа:
 Около 200 служители на МВР излязоха на пътните платна на "Орлов мост" и ги блокираха. Затворено е движението в двете посоки по бул. "Цариградско шосе", както и лентата на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" в посока парка "Заимов".

Те пропуснаха няколко коли да минат през блокадата, като техни колеги, които са на работа, се насочиха надолу по булевардите, за да предупредят шофьорите да обръщат в друга посока. 

Според последното решение на Министерския съвет новопостъпилите служители в МВР и тези с до 10 години стаж вече няма да получават до 20 работни заплати при напускане и пенсиониране.

С текстове в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за догодина се променят 7 закона, свързани със сектор "Сигурност". От промените става ясно, че се предвижда и намаляване на дните платен годишен отпуск от 30 на 20, както и премахване на коефициента за прослужено време на държавните служители в МВР, с което месечната заплата ще падне с до 400 лв. Отделно от това, въпреки раздутия бюджет на МВР за догодина, няма да има пари за униформи и ремонт на автомобилна техника по границата.

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.11 2015 в 10:20

Хайде всички полицаи у дома!
"Безкрайно уважавам труда и на полицаите, и на военните, но също така уважавам и труда и на учителите, и на лекарите, и не можем да не констатираме, че едно съсловие е в много по-голяма степен привилегировано в социален смисъл от другите. Тези социални придобивки в голяма степен през годините нарастват и става ясно, че те са непоносими за бюджета през идните години", каза Велчев.

06.11 2015 в 09:33

полиция в БГ няма !!!!! ако те ограбят няма кои да те защити !!!! затова няма нужда да се дават толкова пари!!!! да напускат

06.11 2015 в 09:28

настроенията на обществото не са в полза на полицаите. Като цяло оценката за работата им не е висока, напротив даже укорителна. От тях се очаква повече съпричастност, инициатива, чест. Падна МАСКАТА на причините за досегашните протести. Уж беше за облекло, уж за обувки, уж за условия, а се оказа че е ЕДИНСТВЕНО ЗА ПАРИ. 20 заплати при пенсиониране награда означава малко под или над 30 000 лв. При пенсия 600-700 лв., пенсиониране все още здрав и прав, нова работа, това прави полицейската служба една чудесна спестовна касичка. Как чичовото да не го назначат в МВР. Пък и отгоре на това винаги можеш да се оплакваш колко ти е трудна работата. Сякаш някой те е насилил и наказал несправедливо да я вършиш, а не ти е дълг.

06.11 2015 в 09:11

То е инфантилно

06.11 2015 в 00:31

Миналата година имаше протести.Протестираха 100тина души.Милицията беше жалка гледка.Срещу тия стотина души бяха извадени бронирани коли и кордони от хиляди милиционери.Гледал съм ги и как се упражняват в побой на студенти и студентки.Срам ме е да ги нарека полицаи.За нищо не стават.Да си протестират колкото искат.Ако ги уволнят всичките,никой няма и да разбере.В селата вилнее цигански Башибозук,а тия красавци пазят мекеретата на жълтите павета.Събрани от цяла България.Как тогава не се сетят да протестират,че не ги оставят да си гледат работата?

06.11 2015 в 00:09

Daite po 20 zaplati i na uchitelite ni pri izlizane v pensia! bez tiah ne moze!

05.11 2015 в 22:34

Българската полиция е неефективна и като цяло неработеща. Мафията си прави каквото иска, престъпления и убийства стоят неразкрити, а пътните продължават да дъвчат рушвети. За изнасилвания, убийства и грабежи по селата да не говорим. Там нямат край.

Не съм съпричастен към протеста ви. Некадърни сте.

05.11 2015 в 21:10

"в най-натовареното от работа ведомство!"

Счупват се от работа направо. Документ за загубени документи се издава за десет дена. При опит да се оплачеш от кражба ти се дава да разбереш, че ти ще си скъсания от полицейски тормоз.

Като ги мързи чак толкова, ей го пазарът - да си лансират организационните умения и трудолюбието там.

05.11 2015 в 20:51

До Mart Pen

Няма контрапротест, защото не са дадени пари на платените провокатори от Протестна мрежа, Ранобудните студенти и "умните и красиви" статисти. Няма пари, няма протест/контрапротест.

05.11 2015 в 20:48

Всичко е сметнато и преценено! С козметични и малоумни корекции се цели да се извърши съкращения=реформа в най-натовареното от работа ведомство! Сигурно има и списък с новите попълнения!!!! Така постъпиха с агенция по храните и доста други държавни структури, а новоназначените не формират ресурс напротив по-лошо! Хайде сега някой да провери колко дела се водят и колко обещетения ще плащат тези писатели на устроиствени правилници!!!!!