Великото народно въстание IV стигна до 'Александър Невски'

Дунав мост е блокиран. Ренета Инджова, Къци Вапцаров и Светла Петрова сред говорителите на протеста днес

Екип на OFFNews Последна промяна на 03 октомври 2020 в 17:09 15076 6

Снимка Венци Мицов/OFFNews

Протест под надслов Велико народно въстание IV се провежда тази вече в столицата като част от продължаващите от юли насам антиправителствени демонстрации. 87-ми ден поред гражданите искат оставката на кабинета и на главния прокурор Иван Гешев. Очакват се хора от различни части на страната.

Протестиращите започнаха да се събират около 17 часа до фонтана пред президентството. Движението в района за момента не е спряно. Забелязва се полиция, разположена по ключовите кръстовища на бул. "Цар Освободител".

23:20 ч

Блокадата продължава, макар протестиращите да се разотиват.

22:40 ч

Движението по Орлов мост е блокирано. До момента протестът протича мирно и без провокации.

22:10 ч

Площадът около храм-паметника "Александър Невски" е пълен. Протестът скандира за оставка.

Пред входа на храма отец Дионисий отправя молитва и благославя каузата на протеста.

21:55 ч

Хилядното множество продължава към пл. "Народно събрание", като част от хората продължават в посока Орлов мост, а други се отклоняват към задния вход на доскорошното Народното събрание, където има кордон от полиция. Протестиращи питат униформените защо миналата седмица хората не са били допуснати до този периметър, а днес се допускат.

Прави впечатление, че много от полицаите са с изписани служебни номера върху униформите.

21:35 ч

Прозвучава химнът и шествието тръгва по бул. "Цар Освободител".

21:25 ч

На подиума излиза ген. Шивиков, а след него и отец Дионисий, който заявява: "Преди 2000 години имаше един Ирод. Сега имаме един урод. Величието е в сърцето ни, душата ни. А те зоват едно – оставка В тази тъмна сграда - МС - се е предложило да бъде отличен с награда един журналист, който се блъска, блъск. Никаква награда за този човек! Българският патриарх Неофит не приема Борисов! Пожелавам на всички победа! Мутри, вън!"

20:45 ч

Журналистът Димитър Стоянов от "Биволъ":

"Аз съм тук, защото искам да пиша и говоря без да свърша с белезници. Искам да живея в държава, в която колегите ми не ги пребиват, докато отразяват протести. Искам да живея в държава, която не е най-доброто място за пране на пари."

20:10 ч

На микрофона е о.з. ген. Валентин Цветков:

"Говоря от името на офицери, полицаи, интелектуалци. Ние сме хора с различни възгледи, но сме обединени от борбата срещу престъпната власт. Обединени сме за свобода и справеливост и настояваме за незабавна оставка на кабинета Борисов, на главния прокурор Гешев, на Караянчева. Настояваме за служебен кабинет и предсрочни избори."

Ген. Цветков поиска и оставката на военния министър Красимир Каракачанов заради новите самолети за армията, търговията с военни имоти и с български паспорти."

20:00 ч

Говори проф. Велислав Минеков: "Крайно време е - махаме ги!!! За 3 месеца уволнихме много тикви - министри. Притеснихме наглия недоучил милиционер. Хвърлихме в страх управляващата тиква - 3 месеца не може да стигне до работното си място. Скоро този нещастен човек няма да го има. Бъдете сигурни - скоро ще бъде. Ние отворихме очите и ушите на заспала Европа. Ако тези нещастници не се махнат още утре, ги чакат тежки мигове в Европа другата седмица."

19:55 ч

Журналистката Светла Петрова също е сред днешните говорители на протеста: "Българите не искат тази компрометирана председателка на НС да обезчестява и осквернява с присъствието си българските светини. В Хасково и в Благоевград ги посрещнаха - нея и Гешев - с освиркване и яйца. Българите показаха, че протестът не е само на жълтите павета. Протестът има много лица. И всеки ден ще ставаме все повече и повече. От вчера най-сетне надигна глас българската интелигенция. Именити хора на духа подписаха много силно отворено писмо с искане за оставка. Истинският интелектуалец не е храненик на власта. В момента се създава новият елит на България - от истински интелектуалци. Този протест няма да изчезне. Този протест е обречен да успее. И ще успее."

19:50 ч

На стената на Народното събрание се прожектира видео от протестите на българи по света.

19:40 ч

На микрофона е популярният водещ на телевизионни игри Къци Вапцаров: "И аз съм виновен за ситуацията, защото си мълчах. Но никога повече не бива да мълчим. Искам да благодаря на моите колеги, които се подписаха под това отворено писмо. Сигурен съм, че до няколко дни тази бройка ще надхвърли 1000. Колкото повече идваме тук, толкова повече нашият глас ще се чува по света."

19:30 ч

Хората вече изпълват пространството между президентството и края на площада пред БНБ.

19:20 ч

Микрофона взема бившият служебен премиер Ренета Инджова:

"Вече 87 дни сме тук за оставка - започва тя. - Толкова сме много, че Европа ни чу. Тя е малко стара, но още чува. Ние ще я принудим и да действа. Поздравявам всички, които започнаха. Нашите деца дойдоха, за да ни покажат как. Поздрав за всички българи по света, които показаха, че не сме роби. Поклон пред Съюза на съдиите, които показаха какви са дефектите на нашата правосъдна система. Поздрав за най-после решилите се интелектуалци, които най-накрая решиха да кажат думата си срещу властта, което също е наш успех." Инджова се обърна и към пенсионерите и ги призова да не се оставят да бъдат купени с 50 лева добавка.

След речта ѝ прозвучава песента "Къде си вярна ти, любов народна".

19:05 ч

На сцената излиза певецът Георги Станчев.

18:55 ч

От трибуната адв. Николай Хаджигенов предупреждава всички да са нащрек са провокатори. Хората на площада се увеличават. 

"В момента 50 души в Хале протестират заедно с нас под проливния дъжд", обявява Хаджигенов.

И още: "Европа ни чу и видя. В понеделник дневният ред на Брюксел е следният. Проф. Минеков ще е там, подготвяйки поредната “диверсия”. Първата важна точка е “Резолюция относно върховенството на закона и основните права в България” Точка втора - европейски бюджет без пари за тези, които не зачитат върховенството на закона в ЕС. (...) Дневният ред е 11 страници, а първите три са за нас. И това е постижение на вас, на всички протестиращи българи по света. Бойко, няма да ви се размине - нито на теб, нито на каскета, нито на Делян."

18:30 ч

Протестиращите продължават да се събират. На площада има хора от Русе, Пазарджик, Карлово и др.

17:50 ч

Малко след началото на протеста по уредбата обявяват, че са затворени Дунав мост и кръговото на град Бяла. Малко по-късно хора, които идват от Пазарджик, разказват, че са били спрени на "Цариградско шосе" и се наложило да стигнат до площада с метро.

17:30 ч

Началото на протеста. Демонстрантите все още не са многобройни. Раздават флаери, че се издирва Бойко Борисов.

Снимки: Венци Мицов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2900

6

Руми Лазарова

06.10 2020 в 20:51

Чудя се, колко трябва да си заблуден и невежа като Оня с коня, за да троли в такава ситуация.

Протестите постигнаха своята цел. Те първо изкараха престъпленията на Борисов и на задкулисието извън България. Никога досега България не е била в центъра на международното полезрение толкова дълго време и толкова отблизо.

Дните на Борисов в управлението са преброени.Боко мутрата е като ударен от ток - нито знае какво става, нито знае какво и как да прави. Например, левашкия ход с проучването за закупуване на още самолети от ФАЩ, е поредния опит да получи подкрепа от там.
Нито парламента работи, нито правителството, нито министерствата.
Изкарва на амбразурата ПКП, ПраСчева, духалката от ДуХово - колкото да демонстрират власт.

6024

5

Оня с коня

04.10 2020 в 15:22

Цялата измет на нацията сбрана на едно място!

1894

4

Sashkavas

04.10 2020 в 13:33

Zuljin, тролче мамино, все пак е с една повече от твоите :-)

10372

3

elbarbudo

04.10 2020 в 11:12

вуду-ритуалът успешно ли мина? притеснявам се за жриците...

1894

1

Sashkavas

04.10 2020 в 05:44

Велико малко народно насирание