Сидеров остана без имунитет заради клекшопа

Ивайло Анев, Симона Костадинова 05 ноември 2015 в 09:48 14250 18

Снимка БГНЕС

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров и съпартиецът му Десислав Чуколов останаха без депутатски имунитет. Решението беше взето днес от Народното събрание със 144 гласа "за", 11 "против" и 1 "въздържал се".

Решението обаче е само за случилото се при среднощната атака на клекшопа в центъра на София, но не и за нахлувавнето в НАТФИЗ в изборната нощ.

Миналата седмица беше създадена специална временна комисия, която да разгледа фактите и да прецени дали да свали имунитетите на двамата депутати. В нея участваха по двама народни представители от всяка партия и един независим - Ана Баракова. Комисията трябваше да разгледа две отделни искания на главния прокурор Сотир Цацаров за имунитетите на Сидеров и Чуколов.

Първото искане беше, след като лидерът на „Атака“ и Десислав Чуколов предизвикаха среднощна проверка в центъра на София за продажба на наркотици и цигари без бандерол. Тогава те се държаха арогантно не само със събралите се хора, но и с полицаите, отзовали сена сигнала.

Няколко дни по-късно Сидеров нахлу в НАТФИЗ.

Второто настояване за свалянето на имунитета на Сидеров обаче дойде след поредния скандал на ул. "Раковски" и то бе придружено с искане за ареста му. В изборната нощ, когато стана ясно, че "Атака" е спечелила едва около 3% от гласовете на местния вот в страната, той реши отново да нахлуе в НАТФИЗ. Тогава той се държа арогантно със студенти и журналисти, защото има "граждански дълг". Сидеров размахваше депутатската си карта като оръжие, а негови съпартийци и "журналисти" от телевизията на "Атака" блъскаха хората.

Ситуацията наложи на място да дойде вътрешният министър Румяна Бъчварова, а след това Сидеров беше извлечен от сградата на академията от служители на МВР и бе закаран в 1-во РПУ с патрулка. Няколко часа по-късно той потегли с линейка от районното, като обвини полицаите, че са го пребили.

В изборният ден обаче Сидеров далеч не се задоволи само с нахлуването в НАТФИЗ. Малко по-рано той демонстративно скъса бюлетината за националния референдум. Лидерът на "Атака" отправи и неприлични призиви към президента Росен Плевнелиев. 

Преди изборите лидерът на "Атака" имаше и показна акция на Ларгото. Тогава той заплаши полицията, че ще се стигне до кървав сблъсък.

При всички тези случаи очевидци разказват, че Сидеров е бил във видимо неадекватно състояние.

Поведението на лидера на "Атака" през последния месец накара хиляди хора да излязат на протест срещу него в центъра на София. Днес искането им беше удоволетворено.

"Днес е хубав ден за българската наркомафия", обяви Сидеров по време на дебатите днес.

Той се обърна и към депутатите с думите: "Аз знам, че в тази зала има хора, които са лично засегнати, защото децата им са наркозависими." По думите на атакиста свалянето на имунитета му е стара мечта на Протестна мрежа.

Според лидера на "Атака" имунитетът му е бил свален още на 25 октомври, когато е бил задържан.

От БСП не пропуснаха възможността да атакуват управляващите. Депутатът Атанас Зафиров заяви, че от левицата са изумени от скоростта, с която беше свикана комисията за имунитета на Сидеров и Чуколов.

„Де да бяхте толкова чевръсти и при виждането на други проблеми, отлежаващи с години“, заяви Зафиров.

По думите му членовете на комисията не са разполагали с необходимото време и не са успели да се подготвят. Все пак Зафиров заяви, че от левицата ще подкрепят свалянето на имунитетите.

Адвокатът на Сидеров Явор Нотев призова да не се взима половинчато решение. „Нека временната комисия продължи работа и да излезе с един общ доклад“, обърна се той към депутатите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!