Протест срещу екстрадицията на Алексей Алчин пред Съдебната палата

OFFNews 15 август 2022 в 18:26 2991 6

протест

Снимка Йоана Георгиева

Плакати от протеста срещу екстрадицията на Алексей Алчин

Протест срещу екстрадицията на руския гражданин Алексей Алчин се провежда пред Съдебната палата в София.

На място са се събрали десетки души, които са издигнали плакати "Тук не е Москва", "Free Alchin", "Свобода за Алексей Алчин! Позор за Вас - съдии, прокурори, слуги на Кремъл", “Призоваваме варненския съд за спазването на човешките права”.

Протестиращите скандират "Тук не е Москва" и "Путин е убиец".

В началото на месеца стана ясно, че съдът във Варна може да екстрадира в Русия Алчин, който в момента е в ареста. Искането беше подадено от руската страна, след като той запали публично паспорта си на протест в морския град срещу руската агресия в Украйна в първия ден от войната. Официално, искането за екстрадиция е по старо наказателно дело за укриване на данъци.

От писмо на министерството на правосъдието до Върховна касационна прокуратура, с което OFFNews разполага, се вижда, че документите за екстрадицията му са занесени “лично на ръка” от служител на Руското посолство в деловодството на Министерството на правосъдието.

В отворено писмо до президента Румен Радев общественици и журналисти заявяват, че екстрадирането на Алчин ще бъде сериозен удар по авторитета на България пред демократичния свят.

Организаторите на протеста са срещу екстрадицията на граждани в "Путинова Русия". "Също така смятаме, че в настоящата ситуация цивилизованите европейски демокрации нямат моралното право да сътрудничат с путиновата Русия в рамките на Интерпол. Считаме за необходимо всички страни членки на ЕС, включително и България, да прекратят разглеждането на подобни искания от путиновата Русия", допълват оттам.

Алчин живее у нас от 2017 г. През 2021 г. руската прокуратура образува наказателно дело срещу него за укриване на данъци. На 1 август 2022 година българските правоохранителни органи арестуваха Алчин. На 2 август във Варна се проведе съдебно заседание за налагане на мярка арест, в рамките на което прокурорът поиска да се уважи искането на Русия за екстрадиция на Алчин. На 16 август предстои апелативен съд да вземе окончателно решение за екстрадирането му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

4

Propaganda

15.08 2022 в 19:44

Съдебни бг нищожества, подчинени на кремъл,
благодарим ти тикво от банкя!

1220

3

хr4

15.08 2022 в 19:09

Евро, протести срещу Толупа нямаше, защото всичко стана тихомълком и разбрахме чак когато човека вече чукаше камъни в Диарбекир.