#ГАZwithme: Нов протест под прозорците на Радев тази вечер

OFFNews Последна промяна на 10 август 2022 в 06:20 6961 5

Демонстрант държи плакат с надпис Срам ме е от вас на протеста под надслов ГАZwithme в петък, 5 август 2022 г.

Снимка БГНЕС/Спасияна Сергиева

Демонстрант държи плакат с надпис Срам ме е от вас на протеста под надслов ГАZwithme в петък, 5 август 2022 г.

Нов протест под надслов #ГАZwithme ще се проведе тази вечер пред президентството след проведения в петък.

Началният му час е 19:00.

Недоволството срещу президента Румен Радев и назначеното от него служебно правителство заради газовите доставки и евентуалното връщане на зависимостта от "Газпром" се надигна в края на миналата седмица.

В анонса за протеста се казва:

"Никога служебен кабинет не е предизвиквал протести, но Радевите избраници решиха, че осигуряване на безопасни и почтени избори е прекалено скучна задача. Ние отказваме да бъдем зависими от ГаZпром и да финансираме безобразната война на Путин! Настояваме за незабавно издаване на Акт 16 за интерконектора с Гърция, чиято работа е да осигури газ за българските граждани по време на зимния сезон. Няма да допуснем да бъдем под руско робство за поредна зима! За пръв път тази година почувствахме България като неизменна част от ЕС и НАТО, а (п)реZидентът иска да ни го отнеме. Няма да го допуснем!".

Преди дни организаторите на протеста изпратиха следните 7 въпроса до политици:

1. С доставчици от кои страни България ще сключи договори и кога, за да се подсигурят нужните количества за зимата, в контекста на санкциите на ЕС за доставките на газ и нефт от Русия?

2. Какви са първите стъпки, които ще предприемете за организирането на честни избори - за машинно гласуване, за етично медийно поведение и отразяване на кампанията, за подготовка на предизборни листи?

3. Как ще подсигурите и подсилите военната отбрана на България като член на НАТО в контекста на войната на Русия срещу Украйна?

4. Каква хуманитарна политика предлагате за мерки за помощ на украинските бежанци в следващите 6 месеца?

5. Каква е позицията, която ще заемете, във връзка с искания за екстрадиране от България към Русия на руски граждани, обявили се против войната в Украйна?

6. Какви стъпки и в какви срокове ще предприемете за отговор на поканата от Съвета на ниво министри на ОИСР (т.нар. „клуб на богатите“ държави) към България за започване на преговори за членство от 25.01.2022г. и за осъществяване на Пътната карта за присъединяване на България към ОИСР, приета от кабинета „Петков“ на 10.06.2022г?

7. Чий е Крим?

Също днес двама служебни министри ще инспектират българската част от Междусистемната газова връзка Гърция-България – транспортният Христо Алексиев и регионалният Иван Шишков. Обиколката им ще започне на газоизмервателната станция Стара Загора, ще премине през Кранов възел 6, до село Тракия и канал на „Напоителни системи“ и Диспечерски център в с. Стамболийски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

815

5

ob1

10.08 2022 в 10:10

137, всичкият газ на планетата и в близките околности е руZки, нали?

-160

4

редовно четящ

10.08 2022 в 09:11

Импийчмънт му е майката!

-7219

3

Германия купува пък ги не е срам. Платените протестъри ги е срам. Колко ли им е надника на ден?

337

2

137

10.08 2022 в 07:56

Значи купуваме руски газ чрез посредници на по-висока цена - киро и асен са богове;купуваме директно същия газ без посредници - радев е агент на путин. L fucking O fucking L!

16682

1

spirit оригиналът

10.08 2022 в 06:40

Но според Газпром турбина 073 се нуждае от спешен ремонт. Турбината е на Сименс, но договорът за подръжката е с дъщерната компания на германския концерн Industrial Turbine Company (UK) Ltd, а самият ремонт на турбината се извършва в Канада.

Така, от Сименс вече твърдят, че турбината е ремонтирана (значи все пак е имало ремонт) и могат да я изпратят на Газпром в компресорната станция “Портовая”.

И тук стигаме до интересното – от Газпром казват, че не могат да приемат турбината, тъй като… това ще наруши санкциите на ЕС. ????

И това наистина е така. Според EU Regulation 833/2014 “prohibited to sell, supply, transfer, sell or export directly or indirectly gas turbine engines, technologies and other goods specified in the sanctions lists, regardless of whether they are produced whether the specified goods or technologies in the EU, any individual or legal entity in Russia or for use in Russia”.

В момента се намираме в ситуация, в която ЕС се моли на Русия да не обръщa внимание на санкции
 
X

STOP THE WAR! Чуйте новата песен на OFFRoad band