6000 синдикалисти се събраха на протест (снимки)

OFFNews 20 ноември 2013 в 11:20 8857 5

Малко преди 11.00 часа в сряда близо 6000 души се събраха преди шествието на КНСБ в София.

Хората се събраха пред централата на синдиката на бул. „Христо Ботев”. Шествието трябва да премине по бул. „Ал Стамболийски” до Министерството на здравеопазването, като е организирано на няколко блока на работещите по браншове - здравеопазване, миньори, земеделци, държавни служители, енергетици и работещите в транспортния сектор.

По данни на КНСБ, са се включили около 6000 души, като очакванията са броят им да достигне 8000. Има участници от различни градове на България като Габрово, Харманли, Монтана и други. 

Основните искания на синдикатите са свързани с промени в бюджета за 2014 година. 

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров обяви преди дни, че решението за протестен митинг е взето след допитване до 1800 членове на конфедерацията, 51% от които подкрепят идеята за протестни действия.  

 

Хронология на протеста:

13.17 часа - Протестът на синдикатите приключи. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров обяви, че ако не бъдат чути исканията, синдикатът има готовност за нови протести и стачки. 

13.06 часа - Част от дошлите на протеста започнаха да се разотиват.

12.50 часа - На сцената на синдикатите има надпис: "Стоп на мизерията". Зад сцената на КНСБ са протестиращите срещу правителството. 

12.33 часа - Оратори от синдикалистите призоваха от сцената студентите и протестиращите срещу правителството да ги подкрепят, защото част от исканията им са общи.

12.26 часа - Протестиращи срещу правителството освиркаха говорещите от сцената на синдикатите. Те не им позволяват да се изкажат и скандират "Оставка". Част от "Ранобудните студенти" се отправиха по бул. "Васил Левски", като опитаха да минат зад храм-паметника "Св. Ал. Невски". Там обаче ги посрещна полиция.  

12.21 часа - Протестът на синдикатите доведе до недоволство на протестиращи срещу правителството. "Къде бяха 150 дни", питат някои от тях. Протестиращи срещу правителството твърдят, че синдикатите не искат оставка на правителството и по-скоро подкрепят правителството. Има напрежение между двете групи протестиращи.

12.13 часа - Синдикатите помолиха протестиращите пред Парламента студенти да им направят място, за да проведат планираното си събитие. Студентите се преместиха зад паметника на Цар Освободител. Друга част от протестиращите обаче не се съобразиха с призива на синдикатите и останаха на място, като скандират "Оставка"!

12.07 часа - Протестът приближава Народното събрание, където ще се влее сред студентите. Полицията е оградила пътя на шествието, така че то да не се слее с протеста на таксиметровите шофьори на пл. "Св. Ал. Невски".

11.54 часа - Шествието премина покрай сградата на президентството. Там представители на горските стопанства включиха бензинови резачки.

11.34 часа - Шествието набира сила и стигна до първата основна точка – Министерството на здравеопазването. В МЗ синдикатите ще внесат специална декларация, в които посочват проблемите на сектора.

11.25 часа - По данни на синдикалистите в шествието са се включили 7000 души.  Участниците в шествието носят плакати с надписи: „Ние ви изкарваме заплатите, ще ни слушате”, „Всяка подигравка се плаща с оставка”, „Фабриката за обещания, вече затвори”, „Миньорският юмрук удря като чук”. 

11.23 часа - Синдикалисти, които не взеха участие в шествието, се събират на площада пред Народното събрание. Там е издигната сцена и плакат с надпис "Достойно заплащане, заетост и условия на труд. Стоп на мизерията". 

11.22 часа - Шествието достигна бул. "Стамболийски".

11.15 часа - Шествието се предвожда от президента на КНСБ – Пламен Димитров, който е поставил на главата си препаска с българския флаг. Шествието се отправи по бул. "Христо Ботев". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови