Три протеста блокират центъра на София

Александра Маркарян 20 ноември 2013 в 07:46 4210 5

Ранобудните студенти пред парламента  13.11.2013г. Снимка: Сергей Антонов
Ранобудните студенти пред парламента 13.11.2013г. Снимка: Сергей Антонов

 

Три протеста ще блокират центъра на София днес.

И трите тръгват от различни места, но ще се съберат в района около Народното събрание.

В 11 ч. студентите излизат на протест пред парламента с искане за оставка на правителството и разпускане на Народното събрание.

В 11,15 ч. КНСБ повежда шествие от синдикалната си централа на пл. "Македония", бул. "Христо Ботев" до здравното министерство, където ще има протестен митинг. След това шествието продължава към Министерския съвет и Народното събрание. Очакваме между 6000 и 8000 души, прогнозираха от КНСБ.

Синдикатът прие декларация с исканията си. Те са: Възстановяване  на  платения  годишен  данък  на работещите със заплата до 400  лв. и гарантирана 13-а заплата за тях; криминализиране на укриването на осигурителни вноски; 10% увеличение на заплатите в бюджетната сфера; гарантиране навременното плащане на заплатите и спешни мерки за оздравяване на държавните предприятия; замразяване  на  пенсионната  възраст  и  стажа  за  всички категории  работещи  за  поне  7 г. и договаряне за ранно пенсиониране на индустриалните работници; ясна политика за реформа в здравеопазването, която гарантира равен достъп до качествени здравни грижи; разработване на 5-годишен план за оздравяване на енергетиката и дългосрочна енергийна стратегия; гарантиране на синдикалното сдружаване и правото на стачки; приемане на антимонополно и антикорупционно законодателство.

Таксиметрови шофьори също излизат на протест. По план той трябва да започне пред храм-паметник "Александър Невски" в 12 ч. 

Браншът се обявява срещу намерението на транспортното ведомство да задължи таксиметровите водачи да плащат патентен данък. Таксиметровите шофьори са недоволни и заради неуспешните преговори, които водят с ресорното министерство от средата на октомври. Те настояват за корекции в Закона за автомобилните превози.

На 1 ноември няколко браншови организации изпратиха исканията си до Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). Сред тях са: облекчения в изискванията за годините на таксиметровите автомобилите;  отпадане на задължителния жълт цвят за такситата; въвеждане на минимална цена на таксиметровия превоз; увеличаване валидността на разрешителните за таксиметрови шофьори на 36 месеца; отпадане минималната възраст от 21 г. за водачите на таксита; въвеждане на изискване за средно образование на шофьорите; позволяване на такситата да се движат в лентите за автобуси.

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков също е замислил акция за днес. Тя е свързана с планираното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента. Бареков планира да блокира достъпа на Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Лютви Местан и Сергей Станишев до президентството, защото самият той не е поканен на КСНС. Бареков дори се закани той и привържениците му да легнат на плочките, за да не пуснат политиците до заседанието. Щели да пуснат вътре само Волен Сидеров и президента Плевнелиев.

 

Промени в движението

Заради протестите общината въведе промени в организацията на движението в столицата.

От 10.00 ч. до 12.20 ч. се забраняват влизането и паркирането на пътни превозни средства по южното пътно платно на бул. „Цар Освободител” между ул. „15-и ноември” и бул. „Васил Левски” в посока към бул. „Васил Левски” за изграждане на сцена в обхвата на паметника на Цар Освободител, с лице към Народното събрание.

По преценка и разпореждане на СДВР ще се забраняват влизането и паркирането на пътни превозни средства до отпадане на необходимостта по булевардите и улиците, по които се очаква да премине шествието - бул. „Христо Ботев”, ул. „Алабин”, бул. „Витоша”, бул. „Княгиня Мария Луиза”, бул. „Тодор Александров”, бул. „Александър Стамболийски”, бул. „Княз Александър Дондуков”, бул. „Цар Освободител” и по улиците „Цар Шишман” и „15-и ноември”. 

От 7.00 ч. до завършването на проявите се забраняват престоят и паркирането по централното пътно платно на бул. „Македония” между бул. „Христо Ботев” и пл. „Руски паметник” - двустранно, без да се пречи на движението на трамвайните мотриси и извън обхвата на трамвайните спирки, по бул. „Христо Ботев” между ул. „Хан Аспарух” и пл. „Македония”, както и на паркингите на пл. „Македония” и на пл. „Народно събрание”. Изключение ще се прави за 160-те автобуса и 50 микробуса, превозващи участниците в националното шествие, сигнализирани по подходящ начин.

На мястото, определено за сборен пункт на участниците в шествието - пл. „Македония”пред сградата на КНСБ, за времето на организирането на проявата движението ще бъде преустановявано по преценка на СДВР, без да се пречи на движението на трамвайните мотриси на градския транспорт.

 

 

OFFNews ще предава на живо от протестите.


Live streaming by Ustream

Broadcasting live with Ustream

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови