Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Гьоков спешно в НС: Коалицията увеличава инвалидните пенсии след протеста на майките

Йорданка Веселинова 22 февруари 2022 в 14:48 3025 1

Снимка OFFNews

Социалният министър Георги Гьоков изненадващо се появи в Народното събрание за спешна коалиционна среща.

Той бе поканен от "Продължаваме промяната", "Има такъв народ", БСП и "Демократична България", за да решат какво да правят с пенсиите за инвалидност. Извънредната среща се състоя час след края на протеста на майките от "Системата ни убива".

Майки от 'Системата ни убива' в опит да влязат в парламента (на живо)

По-рано днес представители на инициативата направиха опит да влязат в сградата на Народното събрание и поискаха повече средства за лична помощ, както и по-високи инвалидни пенсии.

Георги Гьоков съобщи, че е постигнато съгласие за увеличение на инвалидната пенсия. Това ще се случи с промяна в последния момент на Закона за годишния бюджет на Държавно обществено осигуряване, който ще бъде гласуван на второ четене по-късно днес.

Според промените пенсиите за инвалидност, които се изчисляват на база на социалната пенсия за старост, се изменят както следва:

За хора с трудова неработоспособност 100% с чужда помощ - 160% от социалната пенсия (досега се очакваше размерът ѝ да бъде от 135%).

За хора с трудова неработоспособност между 91-100% - 140% от социалната пенсия (досега 125%).

За хора с трудова неработоспособност между 71-90% - 130% от социалната пенсия (досега 125%).

Очаква се увеличението да влезе в сила с Държавния бюджет за 2022 г. - от 1 април.

Според социалния министър Георги Гьоков средствата са налични в проектобюджета. Той не уточни колко ще струва на държавата това увеличение.

По думите на социалния министър за повече пари за личните асистенти ще е необходима цялостна реформа, започвайки с промяна в механизмите на ТЕЛК. Правителството планира да се оценява работоспособността, а не неработоспособността, както е сега. 

"Сега подпомагаме много хора с малки суми (...). С промените ще подпомагаме индивидуалните потребности", заяви той и обясни, че този подход е по-справедлив.

Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Любомир Каримански съобщи, че от следващата седмица започват разговорите за проблемите в социалната сфера. Ще се работи и активно по Закона за хората с увреждания и по Закона за личната помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews