Румяна Бъчварова: Коалицията не се разпада

OFFNews Последна промяна на 20 декември 2014 в 13:01 3431 4

Румяна Бъчварова

Вицепремиерът Румяна Бъчварова разграничи кабинета от действията на ГЕРБ и ДПС и решението за частните пенсионни фондове, което беше гласувано в петък вечерта.

„Ние не гласувахме с ДПС, а ДПС подкрепи нашата идея", каза пред "Дарик" Бъчварова, която отговаря за коалиционните въпроси в кабинета „Борисов".

По думите й коалиционният формат на управлението е изключително гъвкав и затова не вижда проблем в това, че партньорите на ГЕРБ във властта не са ги подкрепили по спорния законопроект.

„Коалицията не се разпада. Всичко, което се случи в последните дни, показа, че това е една жива коалиция. Участниците не са загубили собствения си образ, а другата част е готова да ги изслуша".

По въпроса със спорните пенсионни промени тя коментира:

„Държавата не мести пари от едно място на друго, а се дава право на гражданите да решават къде да си държат парите. Преодолява се един недостатък. Само България остава с този модел. Четири други държави в Европа са имали такъв проблем. Само България е останала да го изчисти. Пенсионната реформа ще върви до март месец и ако са необходими корекции по този въпрос, ще се направят".

Вицепремиерът окуражи и политиката на Патриотичния фронт, заявявайки че в него има потенциал:

„Не приемаме крайните изказвания, но в ПФ има потенциал, който се надявам скоро да започне да се реализира - на истинската патриотична политика. Приехме ПФ с тази мотивация в общия формат на правителството, защото те имат специфичен профил, който - ако се развие по съвременен начин, ще отговори на очакванията на хората. Това е въпрос на осъзнаване на тези възможности от ПФ и мисля, че там тече този процес".

Според Бъчварова, каквито и движения да има на партиите в коалицията, има много възможности.

„Трябва да говорим за това как да развием коалицията по конструктивен начин", заяви тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови