ПП-ДБ внесе законопроект за защита на трафичните данни на потребителите

OFFNews 28 февруари 2024 в 15:00 579 2

Божидар Божанов

Снимка БГНЕС/архив

Божидар Божанов

Трафичните данни на потребителите ще бъдат съхранявани от телекомите и интернет доставчиците в криптиран вид и само съдът да може да ги декриптира при нужда от разследване и предотвратяване на тежки престъпления. 

Това предвиждат поправки в закона за електронните съобщения, внесени в Народното събрание от Божидар Божанов и група народни представители от "Продължаваме Промяната - Демократична България". 

Става дума за съхраняваната от мобилните оператори информация за проведени разговори, съобщения, времето и мястото на провеждането им, до кого са адресирани и др.

Промените ще предотвратят използването на информацията за профилиране и следене, като в същото време няма да се поставят пречки пред легитимното им използване за разследване на тежки престъпления, обясняват от ПП-ДБ. 

“Поводът е решение на Съда на ЕС, който преди година и половина обяви нашия закон за противоречащ на правото на ЕС заради неизбирателното съхранение на данните, което позволява прецизно профилиране на гражданите и заради липсата на уведомления за осъществения достъп”, заяви Божанов. 

Измененията в законопроекта за електронните съобщения предвиждат още уведомяване на лицата, чиито трафични данни са поискани, след като отпадне необходимостта тях (когато престъплението е предотвратено, досъдебното производство е прекратено и др.).

“Важно е да знаем кога разследващите органи използват наши трафични данни дори когато това е с разрешение на съда”, категоричен е Божидар Божанов.

Настоящият законопроект предвижда и реформа в регистрите за съхранение на искания за предоставяне на трафични данни, тъй като към момента исканията до съда за разрешение се пазят в хартиени регистри по места и това не позволява нужната проследимост, отчетност и адекватен контрол върху процеса.

Такава реформа е необходима отдавна, за да бъдат защитени данните на гражданите от неправомерно използване”, каза още Божанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови