Половин век по-късно: България напуска две съветски банки

Единствената парламентарна група, която даде отпор на решението, бе "Възраждане"

Ружа Райчева 24 януари 2023 в 12:01 6982 8

Костадин Костадинов в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Костадин Костадинов в пленарната зала

Народното събрание гласува на първо четене законопроект, внесен от Министерски съвет, за денонсирането на две споразумения за участие на България в две банки с мажоритарно участие на Русия, основани през 1963 г. и 1970 г. в Москва.

Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС) и Международната инвестиционна банка (МИБ) са учредени в Москва с цел "съдействие на инвестиционната дейност и задълбочаването на икономическото сътрудничество главно между социалистическите страни от Съвета за икономическа взаимопомощ."

Страните членки на МИБ са Русия, България, Виетнам, Куба, Монголия, Унгария, Румъния, Словакия и Чехия. Уставният капитал е 2 млрд. eвро. Русия е най-големият акционер с 47,21% дял. Участието на България във внесения капитал е 42,2 млн. евро - 9,88%.

Страните членки на МБИС са Русия, България, Чехия, Полша, Румъния, Словакия, Монголия, Виетнам и Русия. Уставният капитал е 400 млн. евро. Русия отново е най-големият акционер с 51,595% дял. Понастоящем участието на България е 15,1 млн. евро - 7,56% от внесения капитал.

В България МБИС е подкрепяла със заеми проектите на "Булгартрансгаз" за изграждането на "Балкански поток", на "Доверие Обединен холдинг" и "Еврохолд България" - за развитие на застрахователния бизнес в Полша, България и Румъния.

В контекста на войната в Украйна като държави членки на ЕС Полша, Чехия, Словакия, Румъния и България се присъединиха към общата позиция на Съвета на Европейски съюз по икономически и финансови въпроси, от която следва да напуснат двете банки. Единствената европейска страна, която отказва да се присъедини към общата позиция, е Унгария, която има участие в МИБ.

Чехия напуска МБИС и МИБ на 26 януари 2023 г., Полша – на 29 януари, Словашката република – на 30 януари, а Румъния малко по-късно - на 9 юни. Оставащите държави членки в МИБ са Русия, Виетнам, Монголия и Унгария, а в МБИС - Русия, Монголия и Виетнам.

Единствената парламентарна група, която се обяви против решението България да напусне двете банки, е "Възраждане". Цончо Ганев обяви решението за "слугинаж", а Костадин Костадинов заяви, че с това решение парламентът ще играе ролята на гумен печат, който заверява вече взето решение в ЕС от името на България. По думите му това е унизително и срамно.

Народните представители, с изключение на парламентарната група на "Възраждане", гласуваха "за", а от БСП се въздържаха. Денонсирането на споразуменията ще влезе в сила след шест месеца от получаването на официалните уведомления, изпратени от българското правителство, до управителните съвети на двете банки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

8

6екеr4о

01.02 2023 в 15:02

Евракът дърти се праи, че поназнайва граматика, българска, ама ний, както то обича да пише и "сий", си го познаваме, най-добър е у фатмаченето!

2550

7

alfakentavur

24.01 2023 в 16:40

Каза рашистката подлога, която написа:

"кой брой гласовете"

Ами сега? :D

2073

5

Johnny B Goode

24.01 2023 в 14:24

Някой избиратели на Израждане поради преклонната си възраст може и да не видят резултатите от следващите избори.

1935

2

Муню

24.01 2023 в 13:15

Копейките ли ще намалеят?
Костя да не се коси много (пък и Нина), 6 месеца след пращане на писмо, което я пратят, я не.
С този президент и негов екип, нищо няма да се прати, а като се има предвид, че хартиената коалиция иска да си управлява след следващите избори - изобщо няма да се прати такова писмо.
Комунисти, последвайте съвесста си и мозъчната ви дейност - спете спокойно!
 
X

Да помогнем на украинските деца!