Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Опрощаваме 42,4 млн. долара от дълга на Афганистан

offnews 22 октомври 2014 в 13:51 2769 3

Министерският съвет утвърди подписаното на 17 септември т. г. междуправителствено споразумение на България и Афганистан за уреждане на дълга на Афганистан към страната ни.

Задълженията на Афганистан към България произтичат от три кредитни междуправителствени спогодби от 70-те и 80-те години на миналия век и възлизат на 50 626 256,77 щатски долара.

Причината за опростяване на дълга е, че ат 2010 г. Афганистан е определена от МВФ като "силно задлъжняла и бедна страна" и е включена в списъка на страните, отговарящи на критериите за предоставяне на средства от Програмата за намаляване на бедността и подпомагане на растежа. 

В резултат на кредиторите от Парижкия клуб са предоставили 83,8% редукция на задълженията на страната.

Опростяването на дълга беше подписано от министъра на финансите Румен Порожанов и министъра на финансите на Афганистан д-р Хазрат Омар Захелвал.

Вследствие на проведени през 2013 г. в София консултации двете страни се споразумяват за облекчаване на афганистанския дълг в размер на 83,8%, възлизащо на 42,425 млн. щ.д., което се предоставя като официална помощ за развитие в приоритетни сектори като селско стопанство, инфраструктура, здравеопазване и образование.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews