Quantcast

България опрости 48 млн. долара дълг на Афганистан

ОFFNews Последна промяна на 17 септември 2014 в 22:08 7049 20

Подписване на споразумението за опрощаване на дълга на Афганистан между министъра на финансите Румен Порожанов и министъра на финансите на Афганистан д-р Хазрат Омар Захелвал
Подписване на споразумението за опрощаване на дълга на Афганистан между министъра на финансите Румен Порожанов и министъра на финансите на Афганистан д-р Хазрат Омар Захелвал

България опрости 83,8% или 42,425 млн долара дълг на Афганистан към страната ни, съобщиха от Министерството на финансите.

Министърът на финансите Румен Порожанов и министърът на финансите на Афганистан д-р Хазрат Омар Захелвал са подписали днес споразумение между правителствата на двете страни, с което се урежда афганистанският правителствен дълг.

Парите, които афганската страна дължи на България, са отпуснати на 3 спогодби, подписани през 70-те и 80-те години на миналия век, изплащането по които е било спряно през 1991 г.

През 2010 г. Афганистан получава статут на „силно задлъжняла и бедна страна" (HIPC), в резултат на което кредиторите от Парижкия клуб (бел.ред. - 19-те най-богати държави в света) са предоставили 83,8% редукция на задълженията й.

Вследствие на проведени през 2013 г. в София консултации двете страни се споразумяват за облекчаване на афганистанския дълг в размер на 83,8%, възлизащо на 42,425 млн. щ.д., което се предоставя като официална помощ за развитие в приоритетни сектори като селско стопанство, инфраструктура, здравеопазване и образование.

С това България изпълнява ангажимент в рамките на международната политика за развитие и сътрудничество.

Останалата сума, която страната ни трябва да прибере, е 8,2 млн. долара, които ще получи на 20 полугодишни вноски за срок от 10 г.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.09 2014 в 11:45

Като се замислите на колко държави опростихме външния дълг (под външен натиск), не става ли ясно, че и този случай е такъв?

20.09 2014 в 15:22

"Свободата Санчо , се намира на върха на бойното копие".
Властта е сладка и лесно не се дава. Освен това само с думи, няма как да се промени нещо.Ще продължават да си вземат решенията, които са в ущърб на народа.

19.09 2014 в 09:32

Значи, моят въпрос е - Защо, изобщо сме ги дали всичките тези пари на Афганистан, когато тя и когато е вземала парите си е била същата бедна страна като сега и е било ясно,че няма откъде да ги върне?! Ама, то цялата ни работа социалистическа - такава!! Лошото е че още 50 години ще им ядем л...

18.09 2014 в 20:30

Много сме ларш, да не сме богати като германците, че да си позволяваме такива луксове? България да си изиск парите по международен правен път до последната стотинка!

18.09 2014 в 14:32

Абе принципно не е хубаво, че опрощаваме даден дълг, защото в крайна сметка тези пари наистина можеха да се похарчат за нещо смислено в България. От друга страна, смешно е да искаме да смъкнем на босия цървулите. Трябва да имаме предвид, че Афганистан е една от най-бедните страни в света, най-бедната в Азия, страна разкъсвана от племенни и мафиотски войни, претърпяла няколко чужди инвазии в подледните десетилетия, страна, в която до неотдавна властваше един от най-ретроградните и фанатични ислямистки режими в историята, държава, която според международните класации, е най-корумпираната в света. БВП-то им зависи изцяло от износа на хероин, от което, естествено, полза има само мафията. Изобщо, колкото и зле да живеем ние, афгснистанците живеят сто пъти по-зле. Вярно е, че в света на банките и кредитите място за морални угризения няма. Все пак, мисля, че е редно, след като делото така или иначе е извършено, вместо само да псуваме, да потърсим човешкото у себе си и да се надяваме, че този жест ще ни се върне под една или друга форма.

18.09 2014 в 09:56

ИВО,ти си тъпа курва недоклатена

18.09 2014 в 07:50

Мдааа, явно съм адски тъпа, защото не схващам защо опростяваме поредния дълг към страната ни, а в същото време теглим нови заеми?!

18.09 2014 в 06:32

Откога забогатяхме толкова?!!! Заплатите са ни най-ниски в Европа.Младите българи масово се изселват в чужбина, защото тук нямат работа, а където я има, парите не стигат. Лекарствата са ни на цени,които повече от половината болни не могат да си позволят.Пари за лечение в чужбина на много българи няма.Много от българите останаха без домове заради наводненията - пари за тях няма. До кога тези продажни правителства ще продават държавата ни?!! До кога и защо ще опрощават чужди дългове.Кой каквото е поръчвал - да си го плаща. Нашите дългове защо никой не ги опрощава?!!

18.09 2014 в 04:27

ОК, значи "Кур за ГЕРп" и никакво опрощаване дълга на афганците. Те са ПО-БОГАТИ от България.

Афганистан е най-големият производител на суровина за опиум и хероин. Изнася опиум на обща стойност от близо 4 милиарда, а общата годишна печалба от афганистанския опиум е 68 милиарда долара, като 10 % от нея остава в страната. Афганистан произвежда 90 % от световния хероин. Тази година реколтата от опиум е с 36% по-голяма от миналата година. Ако тя бъде изцяло продадена, ще покрие и дори ще задмине търсенето в световен мащаб.

Много американски анализатори като Майкъл Чосудовски, твърдят, че наркотиците и оборотът от тях нарастват с подкрепата на американските военни в Афганистан. И че всъщност САЩ контролират производството и продажбите на дрогата, като с приходите се плащат разходите за престой на армията в Афганистан. Така страната, която се води най-големия борец срещу дрогата и наркотиците в световен мащаб, всъщност финансира производството на смъртоносния бял прах.

На тия ли производители на отрова им ОПРОЩАВАМЕ дългът? Че те а нищожна част от печалбата си могат да го изплатят, дори с лихвите. Вие направо сте се побъркали. Гьобелсовата пропаганда на Четвъртия хилядолетен Райх ви е направила идиоти.

18.09 2014 в 01:03

Абе, Балкански и всичките ти производни, вие сте АДСКИ тъпи копелета, а най-тъжното е, че или сте прости и не можете да го осъзнаете, или сте платени послушници на бсп/дпс/ббц/атака и тем подобни. Кур за ГЕРБ, да не почнат лайняните ви муцуни да почнат да лаят, че съм бил гербер. Ебати изродите сте.