Quantcast

България изтегля войските си от Афганистан

ОFFNews Последна промяна на 14 октомври 2014 в 20:42 4279 11

Български войници.

Снимка Булфото.

Български войници.

На заседанието си в сряда правителството трябва да одобри решение за пълното изтегляне на българските войски от Афганистан и прекратяването на участието им в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) в страната.

Ще бъде одобрено и оставянето на до 110 български военни с въоръжение, екипировка и бойна техника, които да се включат в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан - "Решителна подкрепа" (Resolute support).

До края на 2014 г. България ще продължи участието си с национално командване, щабен елемент, рота за охрана на вътрешната зона на летище Кандахар и екипи от съветници за местните сили за сигурност. След 2014 г. участието на страната ни в рамките на тренировъчната мисия на НАТО ще продължи само с екипи от съветници.

„Решителна подкрепа“ е фокусирана върху подготовката, подпомагането и предоставянето на екипи от съветници за развитие на афганистанските държавни институции и за подкрепа на национални сили за сигурност във взаимодействие с афганистанското правителство, партньорите и другите международни организации, ангажирани в региона.

Целта на невоенната мисия в страната е да бъдат изградени надеждни афганистански сили за сигурност, способни да поемат отговорност за сигурността на населението на цялата територия на страната и да запазят постигнатото от ISAF след края на изтеглянето.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.10 2014 в 11:38

А, те затова ли загубиха войната? Щото един тъпак, обучавал други тъпаци?
Дори не ми се губи време да те уличавам в лъжа, чекиджийче.

15.10 2014 в 11:21

Стефи,
и да се слюнчиш и да го мачкаш пишлето, пак ше си останеш педалче.
А в Мапуто, в бара на Kikin, има дъска с имената на българските военни, били там да обучават. И мойто е там, без да съм бил страшен и без да съм го искал.
Добри Джуров ме прати като редови войник-редник, а такива като тебе ги пращаха в Масква, да се шибат.

Хахахахахахахахахаха

15.10 2014 в 11:11

На плажен мозамбишки? Не знаех че тукашните гларуси правели свирки и на негри.
Виж бе момче, туряй някакви граници на глупостта си, че вече съвсем изтърва мярката. Като ще лъжеш и ще се правиш на страшен, поне научи разликата между Талибан и ФРЕЛИМО. А то иначе остава само глупавото ти хихикане.

15.10 2014 в 10:57

Стефи, педалче,
когато аз съм обучавал мозамбишки кретени, уж да бъдат войници, ти си бил в ташаците на тате още.
Нищо не знаеш. Даже и да четеш не знаеш.
Дори и за комсомолец не ставаш.


Хахахахахахахахахахахахахахаха

15.10 2014 в 10:46

Не знаех че уж мъжките мечки са минетчии.
Троле, не си си погледнал опорните точки за днеска. Не ние прекратяваме нещо, а просто свършва срока на тая операция. Така че това "наше решение" е формално. Продължава следващата, и то по-голяма глупост - "обучението" на афганската армия. На какво има да бъдат научени хора, коюто воюват непрекъснато от 4 века, и то от изнежени европейци, аз не знам. Цялата тая история е просто осигуряване на новобранските роти на талибаните, за сметка на нато, а после те с оръжието и офицерите си просто отиват в планината. Откъдето стрелят по същите тъпаци, които до вчера са ги "учили". И което докарва такова умиление у праведните еврокомсомолци.

14.10 2014 в 21:18

"Българин да се наричам първа радост е за мене"

14.10 2014 в 21:10

Българската армия няма какво да търси в Афганистан. Американците могат сами да си организират наркотрафика, и без чужда помощ, както във Виетнам.

Откакто САЩ прати войски, обемът на износа на наркотици от Афганистан е нарастнал главоломно, явно не без логистичната подкрепа на американците.

След като не ни дават процент, няма какво повече да търсим там.

14.10 2014 в 21:04

натиск към НАТО? безплатно? отсрочка?
Абе, теб майка ти отбила ли те е изобщо, че все от някой нещо чакаш?

14.10 2014 в 20:56

Това е натиск към НАТО, определено заслужен.
Браво на нашия министър. Какво се отшумоляват натовците - време е да похарчат малко пари и за нас. Да ни дадат самолети, ако не безплатно, поне с голяма разсрочка на плащането.
Или ако повече ги устройва - да си построят една голяма база на морето и да поемат ИСТИНСКА защита.

14.10 2014 в 20:50

А техниката ще си я вземаме или ще я подаряваме ?