България изтегля войските си от Афганистан

ОFFNews 14 октомври 2014 в 20:42 5317 11

Български войници.

Снимка Булфото.

Български войници.

На заседанието си в сряда правителството трябва да одобри решение за пълното изтегляне на българските войски от Афганистан и прекратяването на участието им в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) в страната.

Ще бъде одобрено и оставянето на до 110 български военни с въоръжение, екипировка и бойна техника, които да се включат в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан - "Решителна подкрепа" (Resolute support).

До края на 2014 г. България ще продължи участието си с национално командване, щабен елемент, рота за охрана на вътрешната зона на летище Кандахар и екипи от съветници за местните сили за сигурност. След 2014 г. участието на страната ни в рамките на тренировъчната мисия на НАТО ще продължи само с екипи от съветници.

„Решителна подкрепа“ е фокусирана върху подготовката, подпомагането и предоставянето на екипи от съветници за развитие на афганистанските държавни институции и за подкрепа на национални сили за сигурност във взаимодействие с афганистанското правителство, партньорите и другите международни организации, ангажирани в региона.

Целта на невоенната мисия в страната е да бъдат изградени надеждни афганистански сили за сигурност, способни да поемат отговорност за сигурността на населението на цялата територия на страната и да запазят постигнатото от ISAF след края на изтеглянето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!