Окончaтелно: Лимит от 5000 лева обезщетение за далечни роднини на загинали при катастрофи

OFFNews Последна промяна на 22 ноември 2018 в 13:23 3529 0

Депутатите приеха окончателно промените в Кодекса за застраховането, с които се въвежда лимит до 5000 лева за обезщетения за неимуществени вреди за братя, сестри и по-далечни роднини и близки на загинали в катастрофи.

Лимит няма да има за преките роднини - родители, деца и съпрузи на загиналите. От "Атака" се въздържаха при гласуването, а председателят на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова ги упрекна, че така застават зад идеята за увеличаване на застраховките "Гражданска отговорност".

"Не искаме нашата застрахователна премия да се увеличава двойно и тройно и приемайки промените в Кодекса за застраховането, тя няма да се увеличи", каза тя.

Промените предвиждат да се изработи методика за обезщетенията. "Тя ще бъде изработена съвместно с гаранционния фонд, Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика. Тази методика ще даде критерии, индикатори и възможност за еднакво прилагане и изчисляване на обезщетенията при имуществени и при неимуществени обезщетения в резултат на катастрофа", обясни Стоянова. 

До въвеждането на този лимит се стигна, след като управляващите първо предложиха лимит да има неимуществените вреди и за най-близките роднини на загиналите - до 20 000 лева. Това предизвика обществено недоволство, а премиерът Бойко Борисов нареди предложението да не се приема, докато не бъде изяснено. В крайна сметка се стигна до консенсуса лимитът да бъде само за далечни роднини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови