Министърът на отбраната притеснен, че няма къде да ремонтираме МиГ-29

Ангел Марковски 06 март 2022 в 19:25 6743 5

Снимка Министерство на отбраната

Драгомир Заков

Министърът на отбраната Драгомир Заков изрази притеснението си, че в България летят по-малко от самолетите, които имаме. Министър Заков гостува в предаването "120 минути" по bTV. Това са самолети, с които осигуряваме въздушното пространство не само на България, но и на НАТО, допълни той. Това, което повече ме притеснява по отношение на МиГ-29, е решенията, които трябва да вземем в следващите месеци – бързи и отговорни решения. Сега Русия няма да е в състояние да изпълнява ангажиментите си по договор по отношение на самолетите за ремонт и поддръжка. Украйна също няма да е в състояние и трябва да се вземат много важни решения, свързани със сигурността на България и на НАТО, свързани с капацитета на Военновъздушните сили (ВСС) да изпълнява своите функции и хората във ВСС. НАТО не предлага решения, те са в наши ръце, но в случай на необходимост, можем да търсим съдействие от НАТО, добави министър Заков.

Министър Заков допълни, че към момента няма потвърждение, че някоя държава предоставя старите си самолети на Украйна. Той посочи, че има редица страни членки на НАТО, които в момента се освобождават от F-16 и преминават към следващо поколение – F-35. Днес стана ясно, че САЩ и Полша са пред постигане на споразумение за предоставяне на полските МиГ-ове на Украйна.

Към момента няма взето решение България да предоставя самолети на Украйна. В отговор на въпрос дали България ще предостави на Украйна оръжие и боеприпаси, министър Заков посочи, че „ако бъде взето такова решение, да“. Към момента то не е на дневен ред, подчерта той. Украйна има срещу себе си много силен противник и е жертва на агресия. Вероятно украинците се нуждаят от подобни муниции и оръжия, така че имат нужда от такава помощ, но дали България ще предостави, все още сме в процес на изясняване на такива възможности, допълни той и припомни, че Украйна има конкретни изисквания за видовете и количествата муниции. Когато се стигне до такова обсъждане и ние можем да го предоставим, вероятно бих го защитил, но това е решение на Министерския съвет, посочи още министър Заков.

Попитан дали е съгласен с предишния министър на отбраната Стефан Янев, който призоваваше за по-мека позиция към случващото се в Украйна и твърдеше, че ако ще приемаме войски от НАТО, това трябва да е смесен батальон под българско командване, министър Заков каза, че в онзи времеви момент може би Янев е смятал, че това не е война. Към настоящия момент можем да кажем, че става въпрос наистина за война, каза още министър Заков. За батальонната група министър Заков посочи, че ако е под българско командване, това не означава, че не може да бъде свързано с командната структура на НАТО. Примерът, който имаме в балтийския регион, не е задължително да бъде копиран в Централна и Източна Европа и това е станало ясно в обсъжданията в НАТО, каза той.

Има дефицити в числеността на армията ни, но ако се наложи, в рамките на дни можем да получим помощ, увери министър Заков.

В отговор на въпрос дали има доверие в преценката на българските служби за това дали ще има война министър Заков посочи, че като посланик в НАТО е получавал необходимата информация от българските служби и тя е била достатъчно достоверна. Имаше значително разминаване в оценките по отношение на намеренията на Путин.

До 2014 г. никой в НАТО не е планирал да има подсилване на източния фланг, но след анексирането на Крим имаше различни решения, които засилиха присъствието на източния фланг. Никой не предполагаше, че Путин ще достигне до тук, до пълномащабна и братоубийствена война. Видяхме, че Путин взе може би ирационалното решение в момент, в който дипломатическата опция беше на масата, добави министър Заков.

В момента Беларус трябва да споделя отговорността си с Русия, добави министър Заков.

/РИ/

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

6

alfakentavur

07.03 2022 в 07:17

ANARCHY
07.03 2022 в 06:21

Наистина. Вече си го представям. България си дава 6-те или 7-те Мига, след което населението се вдига на невиждам протест и сваля правителството.
И един мармот увива шоколода в станиол :)

12405

5

ANARCHY

07.03 2022 в 06:21

Веднага замириса на американска вербововка... Пробвайте се да дадете миговете и да ви измете населението!

3000

4

Делта

06.03 2022 в 22:34

ЕС купува руски самолети в момента. Това ни е шанса, ама си имаме и Курнела.

5827

3

pisnamiotmutri

06.03 2022 в 21:08

Приеми ги като лоша инвестиция. Все пак сме част от ЕС, не от Русия.