Мартин Димитров: Има миньори без заплати, защото няма санкции

OFFNews 25 декември 2014 в 10:15 4387 6

Мартин Димитров

Случаи като този с миньорите в мина "Бобов дол" на Христо Ковачки, които бяха принудени около евроизборите да се бият за парче месо, съществуват, защото контролните и регулаторните органи не налагат сурови глоби, а само предписания с мек характер.

Това обяви пред Нова телевизия зам.-председателят на парламентарната група на Реформаторския блок Мартин Димитров.

В западноевропейските страни в подобни случаи накрая има жестоки санкции и собствениците предпочитат да изтеглят заем, но да платят, уточни той.

По думите му у нас по-скоро има отлагане на задължения и празни обещания.

Според него имаме нужда от друг вид контролни и регулаторни органи и това трябва да се случи през 2015 г. и с персонали промени, защото в регулаторните органи работят хора, които никога не са налагали санкции.

"Хората трябва да видят, че имат държава срещу себе си. Ако има масово усещане в България, че няма държава и всеки може да прави каквото иска - някой да не плаща заплата, друга да не спазва условията на труд, няма да стане така", коментира Димитров.

Той уточни, че не познава Христо Ковачки и не го познава, защото не иска да го познава, а разговорите с хора като Ковачки трябва да минават през регулаторните органи.

"Бих направил следното обобщение - ние заради неработещи регулатори започваме да плащаме висока цена - заради неработещо БНБ, в частта "Надзор", плащаме цената КТБ, която е над 5 млрд. лв.; заради неефективно работеща Инспекция по труда, виждате какво се получава в мини "Бобов дол"; заради неефктивно КЗК няма реална конкуренция на пазара и това води по-високи цени", каза в заключение реформаторът. 

В репортаж от село Габра вчера Нова телевизия показа как мизерстват по празниците миньори на мина "Чукурово", също на Ковачки. Те твърдят, че не са получавали заплати от 3 месеца.

Енергийният министър Теменужка Петкова обяви днес, че е говорила с ръководството на мината и те имат готовност да изплатят дължимите възнаграждения на 29 и 30 декември, които са последните работни дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки