Мартин Димитров: Има миньори без заплати, защото няма санкции

OFFNews Последна промяна на 25 декември 2014 в 10:15 3982 6

Мартин Димитров

Случаи като този с миньорите в мина "Бобов дол" на Христо Ковачки, които бяха принудени около евроизборите да се бият за парче месо, съществуват, защото контролните и регулаторните органи не налагат сурови глоби, а само предписания с мек характер.

Това обяви пред Нова телевизия зам.-председателят на парламентарната група на Реформаторския блок Мартин Димитров.

В западноевропейските страни в подобни случаи накрая има жестоки санкции и собствениците предпочитат да изтеглят заем, но да платят, уточни той.

По думите му у нас по-скоро има отлагане на задължения и празни обещания.

Според него имаме нужда от друг вид контролни и регулаторни органи и това трябва да се случи през 2015 г. и с персонали промени, защото в регулаторните органи работят хора, които никога не са налагали санкции.

"Хората трябва да видят, че имат държава срещу себе си. Ако има масово усещане в България, че няма държава и всеки може да прави каквото иска - някой да не плаща заплата, друга да не спазва условията на труд, няма да стане така", коментира Димитров.

Той уточни, че не познава Христо Ковачки и не го познава, защото не иска да го познава, а разговорите с хора като Ковачки трябва да минават през регулаторните органи.

"Бих направил следното обобщение - ние заради неработещи регулатори започваме да плащаме висока цена - заради неработещо БНБ, в частта "Надзор", плащаме цената КТБ, която е над 5 млрд. лв.; заради неефективно работеща Инспекция по труда, виждате какво се получава в мини "Бобов дол"; заради неефктивно КЗК няма реална конкуренция на пазара и това води по-високи цени", каза в заключение реформаторът. 

В репортаж от село Габра вчера Нова телевизия показа как мизерстват по празниците миньори на мина "Чукурово", също на Ковачки. Те твърдят, че не са получавали заплати от 3 месеца.

Енергийният министър Теменужка Петкова обяви днес, че е говорила с ръководството на мината и те имат готовност да изплатят дължимите възнаграждения на 29 и 30 декември, които са последните работни дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.12 2014 в 13:28

МаЛтинчо, ти си ГЕРБерски лизач! Боклук!

25.12 2014 в 21:56

До любопитен: Когато е притиснат от немотия и на гърба му тежат още поне 2 гърла, човек мисли по много по-различен начин и определението "безхарактерен" тук е доста по-субективно от обикновено.

25.12 2014 в 18:41

Господине под мен, така нареченият "КОЙ" не трябва да върши никаква работа, защото трябваше да бъде разследван и осъден. Само дето човекът има здрави връзки навсякъде, затова ще очакваме промяна на куково лято. Няма държава, защото няма народ, затова няма и живот на тази територия. Няма хора, има само популации, някаква форма на подчовеци.

25.12 2014 в 11:29

г-н Димитров,"КОЙ"трябва да свърши тази работа?

25.12 2014 в 10:50

Е да де ама в парламента и правителството всички са му авери на Ковачки, как ще го глобяват. Сега както няма пари за заплати, ще му харижат и железницата.....и той като Мултигруп ще използва модела без пари - тегля заем, купувам едно предприятие, ипотектирам и купувам следващото и т.н. и накрая Мултигруп на никого не плащаше и доведе маса предприятия до банкрут. Ковачки като гледам е 2-ра серия

25.12 2014 в 10:39

Честита Коледа на всички! Не знам колко пъти робите на Ковачки няма да си получават заплатите, но като овце ще гласуват за когото той им заповяда. Че няма държава е ясно, но когато хората не се опълчват срещу издевателствата на работодателите си и сами са си виновни. Понятието стачка там е непознато. Теглете майната на продажните профсъюзи и хванете сопите, бе миньори. Що за баби станахте...