Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Корнелия Нинова: Тази криза ще ни накара да преосмислим модела на системите

OFFNews 23 април 2020 в 16:04 10679 1

Лидерът на БСП Корнелия Нинова участва в поредната видеоконферентна среща на лидерите на партии, премиери и комисари от семейството на Партията на европейските социалисти. Основна тема на дискусията беше предстоящият Европейски съвет и планът на ПЕС за възстановяване на Европа след епидемията от COVID-19.

По време на дискусията бяха обсъдени конкретните предложения на левите партии за общоевропейски мерки в областта на здравеопазването, за подобряване на здравните услуги за европейските граждани, гарантиране на здравните системи на държавите – членки и подкрепа за научните изследвания.

Основен приоритет остават мерките за защита на работните места, временна подкрепа при безработица и превенция на неправомерното съкращаване на работна ръка. Акцент бяха и мерките за подкрепа на икономиката, насочени и към малките и средни предприятия, посредством ликвидна подкрепа чрез облекчени кредити и данъчни предимства. Приоритет остава и защита и запазването на демокрацията в държавите – членки. Недопустимо е да се използва кризата за потъпкване на основни демократични принципи и замяна им с авторитаризъм.

Корнелия Нинова отстоява приоритетите на БСП за подкрепа на работещите и бизнеса по време на кризата. "Тази криза ще ни накара да преосмислим модела на функциониране на нашите здравни, социални и образователни системи. Трябва да се обърне специално внимание на малкия средния бизнес и ролята на държавата за подпомагане на икономиката чрез данъчни облекчения, директна подкрепа за запазване на работни места и др. Осигуряването на минимален доход на засегнатите от кризата е неотложна мярка и израз на солидарност и подкрепа. За съжаление, в България това подпомагане се изразява основно в отпускането на кредити, които трябва да бъдат връщани от хората, изправени пред неяснотата за собственото си бъдещето, докато в Европа се оказва и безвъзмездна помощ. Позицията на Корнелия Нинова е: "Последиците от кризата не могат да се борят само с кредити. Нека защитим работните места, малкия и среден бизнес", каза Нинова.

Тя се присъедини към призива и на останалите лидери от ПЕС за солидарност, единство и равнопоставеност при преодоляване на тази криза.

Във видеоконферентната среща участваха Давид Сасоли, президент на Европейския парламент; Франс Тимерманс, първи вицепрезидент на ЕК; Жозеп Борел, върховен представител по външна политика на ЕК; Паоло Джентилони, европейски комисар с ресор „Икономика”;Педро Санчес, премиер на Испания; Еди Рама, премиер на Албания; Алексис Ципрас, бивш премиер на Гърция; Зоран Заев, бивш премиер на Република Северна Македония; Иракче Перес, председател на Групата на социалистите и демократите в ЕП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11936

1

Христо Венев

23.04 2020 в 16:41

Финансовата система е за ремонт отдавна. Правния абсурд "законна лихва" не само е анахронизъм от друго време, а е съвсем отчетлива идеологема на лъжата и кражбата. Идеологията на финансизма с нетрудовите си доходи все повече се превръща в извратена тотална репресия спрямо всичко прогресивно.
 
X

Подкастът на OFFNews