Израелски дипломат от София: Хамас извърши двойно военно престъпление и трябва да бъде осъдена навсякъде

Александра Маркарян 31 май 2021 в 17:20 4393 1

"Бих искал да изразя нашата благодарност към българското правителство за подкрепата му за Израел. Тя е била доказвана много пъти в миналото и също така преди седмица, в Съвета на ООН по правата на човека, когато (България) гласува срещу много порочно и лицемерно решение за създаването на комисия, която да разследва Израел. България беше и в центъра на речите, и една от малко страни, които гласуваха "против". Благодарни сме за това", заяви посланикът на Държавата Израел в България Йорам Елрон на брифинг, който даде с Ури Ротман - директор на дирекция "Южна Европа" в Министерството на външните работи на Израел. Дипломатът бе на първото си посещение у нас.

С думите си посланик Елрон коментира резолюцията на Съвета на ООН по правата на човека за създаването на комисия, която да разследва Израел за военни престъпления по време на последната ескалация на конфликта между Израел и "Хамас". България и още 8 страни, включително Германия, Обединеното кралство, Чехия, Австрия, гласуваха "против". 24 бяха "за", 14 се въздържаха.

"Това е решение, което не споменава по никакъв начин факта, че 4300 ракети бяха изстреляни от Газа към Израел по време на конфликта. Не споменава "Хамас", която е терористична организация, непризната от много държави, включително България. Няма да съдействаме на това разследване. Ще продължим да защитаваме себе си от "Хамас" и други терористични организации и политизирани организации, които се опитват да делегитимират законните ни и справедливи действия по самоотбрана", заяви посланик Елрон.

От своя страна Ури Ротман коментира:

"Това е фасада. В тази комисия имате страни, които са недемократични и против спазването на човешките права. И тези страни ни поучават за спазването на човешките права! Това е напълно пристрастна организация. Вижте решенията ѝ! Почти всички са срещу Израел!

Не мисля, че трябва да се впечатляваме от тази комисия. Тя пренебрегва отговорността на "Хамас". Пренебрегва факта, че има един агресор в цялата тази ситуация. И пренебрегва нарушаването на човешките права.

(...)

Генералното предизвикателство е как да се борим с екстремизма. Комисии като тази не помагат на света в намирането на начини за справяне с него. Те се фокусират само върху антиизраелски решения".

Военната операция

Той изложи и гледната си точка за военната операция.

"Какво се случи по време на тази операция? Израел отново беше провокирана от радикалната организация "Хамас", зад която стои идеологията на радикалния ислям, която се стреми да унищожи Израел", посочи Ури Ротман.

Според него с действията си "Хамас" е търсела възможност да поеме контрола над палестинските територии и да удари Израел "колкото се може по-силно", възползвайки се от политическата ситуация в страната в момента.

"Хамас" започна да изстрелва ракети - това е регулярна тяхна практика - към райони с цивилно население в Израел. "Хамас" извърши двойно военно престъпление. От една страна, се позиционира до болници, а изстрелването на ракети от такива позиции е престъпление. Направиха го, смятайки, че Израел няма да си отмъсти. Второто престъпление на "Хамас" е, че те се опитаха да убият колкото се може повече цивилни" - посочи Ротман.

Той подчерта, че "Хамас" са експлоатирали международната хуманитарна подкрепа за населението на Газа:

"Хамас", от една страна, установи контрола над финансите, които влизат в Газа.

Разрешихме финансова подкрепа за Газа чрез Катар и други страни. Всичко това беше направено, за да може Газа да е по-добро място за хората, които живеят там, да има болници, работа.

Част от парите, които бяха осигурени на Газа, бяха взети от "Хамас". Ресурсите, които изпращахме на Газа и бяха предназначени да подкрепят и създадат по-добри работни места, по-добър живот, бяха взети от "Хамас", за да си построят тунели, за да построят своя инфраструктура.

Чрез желязото, което взеха от нас, те направиха ракети".

Той обвини Иран, че стои зад "Хамас" и не само финансира радикални организации, но и че обучава бойци, че доставя оборудване и, като цяло, цели дестабилизацията на региона.

"Хамас" беше изненадана от реакцията на Израел - отбеляза дипломатът. - Смятаха, че ще има един или два дни военни действия. Смятам, че бяха изненадани от продължителността на операцията и от издръжливостта на израелските граждани. Способността да преодолеем този ракетен обстрел срещу нас.

Лидерите на "Хамас" се скриха в тунели, зад болници в Газа, но когато излязоха, видяха, е че голяма част от инфраструктурата им е разрушена. Говоря за тунели в цяла Газа." 

Основното предизвикателство пред Израел остава "да установим стабилност в Газа, приемлив живот", посочи дипломатът. Според него "Хамас" е взела Газа като заложник. "Предизвикателството пред нас е да подкрепяме цивилните в Газа, повечето от които са жертви на това потисничество, без да помагаме на "Хамас" да бъде укрепвана. Това е най-трудната ни задача."

По този въпрос Израел работи с европейски държави, с ООН и САЩ.

"Установихме коридор за международни хуманитарни доставки за Газа. По време на войната този коридор беше бомбардиран от "Хамас". Много е лицемерно от тяхна страна да показват, че Газа има нужда от помощ, но, в същото време, да нападат израелски войници, които се опитват да доставят хуманитарна помощ. Това беше изключителен цинизъм от "Хамас", заключи Ури Ротман.

Във фокуса на вниманието на Израел сега е също "Хамас" да не успее да придобие международна легитимност.

"Тази организация трябва да бъде осъдена навсякъде. Единственият начин да продължим към каквото и да било споразумение с палестинците е да работим за намаляване на опитите на "Хамас" да се установи и да бъде призната международно. Това правим в момента. Трябва да бъде признато, че има един агресор, една организация, която има две цели - първата е да контролира Израел - разбира се, че те няма да успеят да направя това. Другата е да контролират палестинските въпроси. Никога не трябва да им позволим това, ако искаме мирен процес", заяви Ури Ротман.

По думите му посланието на "Хамас" е антисемитско, а не само срещу установяването на държавата Израел. "Посланието е много по-глобално, то е срещу евреите като хора" - предупреди той и допълни, че "Хамас" са и срещу малцинствата, включително християнското в Близкия изток и ЛГБТ.

"Хамас" не е толерантна към никакъв вид различни идеи. Те не искат демокрация. Говорят за избори, но ако "Хамас" спечелят изборите, това ще са първите и последните избори", каза израелският дипломат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

1

Carl Sagan

31.05 2021 в 18:30

Правителство, което преди дни уби десетки деца - и упражнява апартейд над милиони хора, сега се опитва да си измие ръцете с Хамас. Когато жертвите от едната страна са 5 души, а от другата - 1200 (80% цивилни) - картината е ясна. Цифрите са от операция неразрушима скала.