Икономист: България е готова да въведе еврото

OFFNews 03 юли 2016 в 08:45 4198 5

България и Чехия са готови да влязат в еврозоната. Чисто икономически двете страни отговарят на изискванията. 

Въвеждането на еврото е изискване, което всяка страна подписва. Всички сме длъжни да влезем, освен ако не се предоговори целия договор за съществуване на ЕС, което е голяма промяна. Въпросът е кога ще се случи това, коментира икономистът Лъчезар Богданов по Нова тв. По думите му не е имало големи катаклизми в държавите, които са приели еврото. Не е имало никакъв шок на пазара. 

Позитивите за държави с валутен борд и фиксиран курс, каквато е и България, влизането в еврозоната обикновено вдигат кредитния си рейтинг. Освен това дава възможност и за участва и в Световния банков съюз, което е също един плюс за страната, посочи икономистът.

„Рисковете за България са почти нулеви, тъй като и сега левът и еврото са свързани. Всички индикатори на икономиката може да се свържат с тези на еврозоната, без да има проблеми”, коментира и гръцкият бизнесмен Христос Мурутис.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12884

5

Nimart

03.07 2016 в 14:11

Няма малко девствена жена...

12021

2

Antoaneta Ardashes

03.07 2016 в 11:00

Икономиката не бива да се разглежда самоцелно, а е свързана с човешки ресурси и темпове на развитие.Обезценяване на лева при приемане на еврото ще е крах за икономиката на България и жизнения стандарт. Къде ще изпратим останалите българи??? ЕС трябва да не се принуждава да мигрира / е-и/ или трябва да се последва Великобритания.

12038

1

косата

03.07 2016 в 09:09

Така или иначе сме фиксирани. Само ползи ще има, не на последно място по малко такси при превалутиране.