Депутатът със суджуците заплашвал свидетели. Натискал и прокурор да прикрие катастрофа (обновена)

Прецедент: Прокуратурата се изнесе в Добрич, за да пази свидетелите

OFFNews 25 юли 2017 в 09:49 8206 9

Депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов, който стана известен със суджуците за премиера, е упражнявал натиск върху свидетели срещу него да не говорят пред разследващите органи. Това каза официално в Добрич говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова, цитирана от агенция „Фокус“.

Арнаудова, екип прокурори от звено „Антикорупция”, както и бюро „Защита на свидетелите“ са на място в Добрич, откъдето е депутатът и където се е развивала аферата "Суджукгейт".

Прецедент е Бюрото за защита на свидетелите да излиза извън столицата, каза Арнаудова. При засилени мерки за сигурност в Добрич се провеждат разпитите на свидетелите. До момента обаче нито един от свидетелите по повдигнатите обвинения срещу народния представител не е поискал защита.

Досега са разпитани трима свидетели, в момента се разпитват други трима, предстои разпит и на други днес и утре.

Окръжният прокурор на Добрич също ще бъде разпитан, но вероятно другата седмица, тъй като в момента е в отпуск.
Заплахите към свидетелите били, че ще им се случат „сравнително неблагоприятни неща“ - за лична саморазправа, а на други, че ще им се попречи на бизнеса.

Говорителят на прокуратурата обяви още, че Мартинов е оказвал натиск на бивши служители на МВР, които са уволнени по негова заповед, тъй като отказали да прикрият катастрофа на заместник министър с две жертви. Опитвал да окаже натиск и на окръжния прокурор.

В частния случай става дума за личност, работила в Министерство на финансите, която заради пътно произшествие през 2012 година има присъда на първа инстанция в Добричкия окръжен съд. Наложено е наказание 4 години лишаване от свобода.

Апелативният съд във Варна е намалил наказанието, но го е оставил ефективно – лишаване от свобода за 3 години и 6 месеца. По случая с народния представител Прокуратурата е сезирана през месец май от един жалбоподател. Наблюдаващият прокурор е извършил лична проверка, каза Румяна Арнаудова.
„Можем да приемем, че това са престъпления, разкрити от прокурор“, подчерта тя.

Освен това по отношение на длъжностно лице е упражнен натиск, за да наруши свои служебни задължения. Става дума за принуда да бъдат манипулирани доказателства, за да се стигне до оневиняване на лице. В друг случай е упражнен натиск да бъде анулиран фиш на шофьора на Живко Мартинов, който е управлявал фирмената му кола.

Прокуратурата е разкрила още, че престъплението против реда на управление е било да бъде изпълнено желание на Живко Мартинов и да бъдат притискани чрез проверки и досъдебни производства, включително да бъдат задържани определени лица. Част от тях са били в договорни отношения с Живко Мартинов и той е смятал, че те му дължат пари, каза още Румяна Арнаудова. Било е поръчвано на определени ръководни длъжности от МВР да притискат търговци да заплатят определени суми. Натискът е ставал чрез образуване на дела и задържане. Голяма част от тези длъжностни лица вече не са в системата на МВР, защото не са се поддали на натиска.

Прокуратурата има информация, че са започнали масирани проверки на фирмите на някои от свидетелите. Има и случай на затворена пицария със заповед на директора на Областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните в Добрич. Административният съд в града е отменил заповедта като незаконосъобразна, което Прокуратурата определя като индикация за упражняване на натиск. Арнаудова отбеляза, че всичко това е свързано с престъпления, за които е образувано досъдебно производство. Тя припомни, че освен това, което стана публично известно, свързано с изнудване, Прокуратурата разследва престъпление против правосъдието, против реда на държавното управление и против личността.

Депутатът Живко Мартинов ще получи призовка в качеството на обвиняем, когато бъдат събрани достатъчно доказателства, каза още Арнаудова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

8

Victimized

25.07 2017 в 12:58

Този театър взе да омръзва, прокуратурата очевидно ползва случая за параван.
Значи четири тона суджук са много, ама чак Суджук Гейт, заради някакъв си селски тарикат станал депутат. Ами те ако се напънат да разровят ще намерят по нещо за всеки друг подобен абдал , и могат да ни занимават с години ... Да го окошарват и да го осъждат .
Не ми го побира ума, как може някаква подобна простотия да заема основното полезрение на медиите цял месец ..........

29585

5

Izalina

25.07 2017 в 11:39

"нито един суджук не е стигнал"

Мхм. Това май ще го слушаме докато заприлича на истина.


4 тона, за Бога, давате ли си сметка как изглеждат накуп?!

20696

4

Новак

25.07 2017 в 11:37

"Нито един суджук не е стигнал до министър-председателя" - Цацаратурата се застрахова. То има си хас Тиквун да е омел 4 т. суджук- не че не може ! Но нещо да се споменава дали с този суджук не са купувани гласове та да има Борисов 2 и 3? Или това не е интересно?
Страшното е, че този модел е въдворен и в най-малкото населено място. Бедна ни е фантазията какви поразии е направил и още ще направи Боко и неговата команда.

12308

3

Важното, както изглежда е, че нито един суджук не е стигнал до министър-председателя и (следователно) Той е невинен, да се свети името Му.

11462

2

dardorel

25.07 2017 в 10:58

На тоя олигофрен единия братовчед беше шеф на инспекция по труда - Младен Мартинов,другия - д-р Димитър Мартинов продължава да се изживява като директор в сянка на местната болница/която върви към закриване с бързи темпове/.Заради такива като тези в града се говори,че докато "МАРТИНОВЩИНАТА" не се изкорени от този град,нищо добро не го очаква.Не знам защо журналистите не питат за одобрението към тази фамилия в града,респ.болницата,инспекция по труда...