Ден за почит към жертвите на комунизма

Президентът Румен Радев положи цветя пред мемориала в НДК, премиерът: Поклон пред паметта им

OFFNews 01 февруари 2022 в 10:22 3638 5

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова ще положи венец на Паметника на жертвите на комунизма на остров Персин, на който е бил разположен концентрационен лагер. Посещението е по повод Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. 

Съпредседателите на "Демократична България" Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов поднесоха цветя и отдадоха почит пред светлата памет на жертвите на комунистическия режим в 12 ч. пред мемориала в парка пред НДК. 

Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се чества от 2011 г. на 1 февруари по инициатива на президентите Желю Желев и Петър Стоянов. 

На 1 февруари 1945 г. Народният съд осъжда на смърт регенти, депутати, министри, генерали, общественици. Присъдите са изпълнени същия ден. 

Министър-председателят Кирил Петков заяви, че тези времена никога не бива да се повтарят. 

"Днес отдаваме почит към жертвите на комунистическия режим, пазейки спомена за едни отминали мрачни времена, които никога не трябва да се повтарят. Историческите факти от миналото, в което липсват свобода и демокрация, доказват по категоричен начин, че сме извървяли дълъг и нелек път до днес като общество. България вече е на прав път и наш дълг е да работим всеки ден, за да бъде държавата ни демократична, правова, свободна от корупция и просперираща. Държава, в която животът е основна ценност. Поклон пред паметта на жертвите!", каза още той. 

Държавният глава Румен Радев отдаде почит пред паметта на жертвите на комунистическия режим в България, съобщиха от "Дондуков" 2. 

Държави като България плащат суровата цена на тоталитаризма два пъти, написа бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов във Фейсбук. 

"Краят на Втората световна война е началото на мир, просперитет и бурен икономически растеж за едни, но бележи период на десетилетия мрак, терор и ограничения за други. Денят 1 февруари остава в народната памет като събирателен образ на ужаса на комунистическия режим, който в годините на своята власт ще струва на страната ни хиляди животи и дистанция с достиженията на модерната западна демокрация, която се опитваме да наваксаме и до днес", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2210

3

fishcake1

01.02 2022 в 10:09

Абсолютно, затова споменах Конго. Леополд е превърнал Конго в собствена компания за каучук, а селяните, които не произвеждат достатъчно, плащат с отрязани ръце.

2210

1

fishcake1

01.02 2022 в 09:41

Да се замислим - комунизмът, който е избил милиони хора, заслужено има ден, показващ тези зверства. Капиталистическите режими, избили и оставили на глад милиони хора обаче, като победители в историята, нямат такава памет (кланетата в Индонезия, Чили, Никарагуа, Виетнам, Лаос, Камбоджа, Конго, Източен Тимор, гладната смърт в Ирландия, Индия, ограбването на Африка, латинска Америка и т.н.)

Не само няма памет, а хората се ядосват ако въобще го споменеш.